4000 лева ще е наградният фонд на „Търновско царство 2020“, румънският „Сату маре“ спечели финалния турнир от Световния онлайн шампионат

От 26 до 28 юни във Велико Търново ще се проведе четвърто издание на традиционния Национален шахматен фестивал “Търновско царство”, съобщиха организаторите от ШК „Асеневци“. Надпреварата ще се проведе във формат: А-турнир, отворен за всички състезатели без ограничения, включително и гросмайстори, Б-турнир за деца до 12 и 14 години, С-турнир за деца до 8 и 10 години. Определен е награден фонд в отделните групи, като общият достига 4000 лева.

Партиите ще се играят в конферентната зала на хотел „Премиер“ със съдействието на Великотърновския общински съвет. Състезанието бе планирано за май, но бе отложено заради извънредната обстановка. „Търновско царство 2020“ ще бъде с международно участие, вече има заявки от Сърбия, но се очакват и от други страни.

„Клубът ни не е спирал да работи през цялото извънредно положение, нямаме пропуснат ден за онлайн тренировки. Работим с деца от цялата страна, включително от София“, разказа треньорката Цвета Галунова.

ШК „Асеневци“ за втора поредна година е домакин на държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 г., които ще са между 9 и 16 юли в Априлци. Те излъчват шампионите на България, които ще получат квоти за участие на Световното първенство в Батуми (Грузия).

Междувременно клубът бе организатор на финалния турнир от Световния онлайн шампионат в lichess.org. Той бе по повод Деня на детето и бе за деца и юноши до 18 г. и ЕЛО до 1500. Контролата за игра беше 6 минути + 6 секунди на ход, a продължителността на надпреварата бе 120 минути. 19 отбора от 14 различни страни участваха с най-добрите си деца, а общият брой участници бе 253.

В двата полуфинални турнира спечелиха „Основац“ (Сърбия) и Kare Satrans Kulubu (Турция), като заради масовото участие и големия интерес организаторите решиха да има финален турнир. В него се включиха първите четири отбора от полуфиналните плюс тимът на домакините. Така участваха десет отбора – два от Румъния, Северна Македония, Сърбия, Турция, Сирия и Йордания плюс три български – „Асеневци“, „Плевен 21“ и „Марица-изток“.

ШК „Асеневци” излъчваше анализ и коментар на живо, а всеки можеше да следи турнира чрез официалните линкове на страницата на шахматен клуб „Асеневци” във Фейсбук и на www.asenevtsi.eu.

Победител стана румънският „Сату маре“, втори е сръбският „Основац“, а третото място бе за „Куманово“ (Северна Македония).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.