Водещи новиниСъдби

Жена тъпче дома си от 46 г. с отпадъци, докато чака съдове за разделно събиране

Авторката на остроумия от „Законите на Мърфи” по БНР живее без ток и вода заедно с няколко кози

 

ИЛКА ТОДОРОВА ОТ КАМЕН СЪБИРА В НАЙЛОНОВИ ЧУВАЛИ В КЪЩАТА СИ ЦЕЛИ… 46 ГОДИНИ СТЪКЛЕНИ И ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ И ВСЯКАКВИ ОЦЕЛЕЛИ ОТПАДЪЦИ. Жената не изхвърля нищо на боклука и заявява, че чака в стражишкото село да се сложат контейнери за разделно събиране. Чудатата 73-годишна жена трудно може да влезе вътре в къщата си, защото стаите също са претъпкани с вехтории. В двора няма къде да се стъпи от събраните вещи, които Илка упорито нарича суровини. Жената живее сама и никога не е имала семейство по стечение на трагични обстоятелства в живота й. Освен фатален избор на житейския път роднините й страдали от епилепсия и Илка решила, че ще предаде болестта на децата си, ако има такива. Така си останала сама.

МАКАР ДА Е ПЪЛНА С ЧУДАТОСТИ, ТЯ Е ЗАВЪРШИЛА РУСКА ГИМНАЗИЯ В СОФИЯ И ПОЛУВИСШИЯ ИНСТИТУТ ПО МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ във Варна с квалификация администратор. Работила какво ли не – в строителството, в туризма, била селски фотограф, социален работник, възпитател, няколко лета си изкарвала прехраната със събиране на билки. От години гледа кози и сега има седем кози и един козел. Някои от тях продава, за да свързва двата края с пенсията си от 186 лева. Пак заради сиромашията гледа и възрастна баба, която й дава по 80 лева месечно. Самата Илка е пъргава, интелигентна и завидно подвижна за годините си.

Тодорова извика екип на „Борба”, за да се оплаче от съседа си Марин, който не може да понася вонята от склада в нейната къща. Мъжът е неин връстник и също живее сам. Двамата през последните години обаче не се понасят и пишат жалби един срещу друг. Той искал да я убива и да реже й ухото, тя пък се инати и смята, че е в правото си да държи огромни количества боклуци в дома си. Прокуратурата в Горна Оряховица наскоро е прекратила преписка по жалба на Тодорова срещу Марин Кьосев. Мъжът заяви, че селото е заплашено от зараза и болести заради боклуците в двора на Илка. Комшията казва, че не може в XXI век тя да не се къпе, да не се пере, да събира плъхове и зарази и да няма кой да я спре.

„Това не се боклуци, това са суровини и могат да се ползват, ако някой ги прибере. Викам хора понякога, за да ги подреждат, и чакам контейнери. Идваха от Общината и ме заплашиха с акт, но още не са ме глобили. Занимавах и екологията с моите чували, но никой не ми обръща внимание. Писала съм два пъти на премиера Бойко Борисов, но и оттам нищо, глас в пустиня, сериозно и уверено споделя Илка Тодорова.

 

Съседът Марин се чуди какво да прави

СТРАСТТА КЪМ ШИШЕТАТА ТРЪГНАЛА ОТ НАГРАДА ЗА 1000 КАПАЧКИ

 

ВСЪЩНОСТ МЕРАКЪТ ДА СЪБИРА ШИШЕТА ТРЪГНАЛ ПРЕДИ ГОДИНИ, КОГАТО ИЛКА БИЛА ПРОДАВАЧКА В МАГАЗИН В КАМЕН. Тогава събирала стъклен амбалаж и го предавала на държавната фирма „Вторични суровини”. Жената сортирала всичко и го подреждала. Един ден от предприятието дошли при нея и за благодарност й подарили 1000 капачки за буркани „Омния”, които по онова време преди около 20 години били рядкост. Сега тя отново чака благодарност и да бъде похвалена под някаква фирма от държавата за целия си 46-годишен труд. Осъзнава, че повечето хора я смятат за луда, но всъщност страда от мания да сортира суровини.

ДРУГОТО НЕОБЯСНИМО В ЖИВОТА НА 73-ГОДИШНАТА ЖЕНА Е ФАКТЪТ, ЧЕ ТЯ ЖИВЕЕ БЕЗ… ВОДА И БЕЗ ТОК. Вода имало в двора, но чешмата е без достъп, а повреда в елинсталацията я държи без електричество.

„С ток и без вода се оправям, но чакам от общината в Стражица писмена заповед да изхвърля всичко от тези 46 г. на боклука. Такава засега нямам и заради това искам да дам гласност на моето разбиране и отношение към суровините…”, заяви още Илка.

 

ПРОДАЛА НИВИ, ЗА ДА ИЗДАДЕ КНИГА, И 7 Г. ПЕЧЕЛИ В „ЗАКОНИТЕ НА МЪРФИ”

 

НАЙ-СТРАННОТО В ЖИВОТА НА ИЛКА ТОДОРОВА Е МОЖЕ БИ ТОВА, ЧЕ ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ТЯ ИЗДАЛА КНИГА С ОСТРОУМИЯ „ЧЕТИВО ЗА ЧАС”. Продала ниви и сама си намерила издателство във Варна за 200 броя от книгата си. Със своите остроумия тя участва от 7 години в предаването на БНР „ Законите на Мърфи” и винаги е печелила награди. Илка дори е включена сред авторите на един от сборниците с афоризми от предаването, издаден през 2020 г. В тази книга тя е представена с доста интересни свои остроумия, излъчвани в ефира на БНР. Сред любопитните от тях са: „Верните гласове не звучат кресливо”, „Щом всички сме прави, да се чуди човек защо корабът ни е наклонен” и много други.

В КМЕТСТВОТО В КАМЕН ИЛКА Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНА. ЗАРАДИ КОНФЛИКТИТЕ С МАРИН КЬОСЕВ УПРАВАТА НА СЕЛОТО се е видяла в чудо какво да прави, защото двамата пишат жалби един срещу друг постоянно. Имало е идея доброволци да почистят къщата на Тодорова от нейните половинвековни вторични суровини, но тя не дава на никого да припари до чувалите, освен ако няма добри намерения. Засега е направено предписание със срок за почистване, но то за пореден път явно няма да бъде изпълнено. Властта се въздържа от издаване на глоба, защото за всички е ясно, че Илка няма как да плати…

Нели СУКОВА

Снимки авторката

2 thoughts on “Жена тъпче дома си от 46 г. с отпадъци, докато чака съдове за разделно събиране

  • Защо наистина общината не предприеме някакви мерки тези отпадъци да бъдат извозени и рециклирани? Очевидно жената не може да се справи сама.

    Отговор
  • Има предавания за подобна лудост. Не е единствена. Пращат хора да помогнат на лудия, т.е. да му кажат „това, това и това“ не ти трябват и се изхвърлят. Защото за него всяка мизерия е ценна, примерно използвана мръсна салфетка.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *