2456 четения

31-годишният кмет на Малката Шипка е най-младият управник в Стражишко

 

В Камен живеят 1700 души, Иван Калчев зарязал града заради живота на село

ПРЕДИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ИВАН КАЛЧЕВ СЕ ПРИБРАЛ ОТ СТРАЖИЦА В РОДНОТО СИ СЕЛО КАМЕН. Решил да живее при родителите си, които са ветеринарни лекари. Възпитаникът на Стопанската академия в Свищов има семейство и две деца – момче на пет и момиче на две годинки, а половинката му Христомира Йорданова е учителка в местното училище, но сега е по майчинство. Двамата нямат брак, от доста време живеят на семейни начала.

Сега 31-годишният икономист кметува за първи мандат и е най-младият управник в Стражишката община. Спечелил е хората от голямото село на балотаж със седем гласа повече от своя опонент Димчо Димов, който преди е управлявал Малката Шипка, както наричат Камен заради героите, паднали в битката за освобождението от турско робство. Всъщност Иван Калчев има опит в работата, защото, като зарязал града, започнал работа като финансист в кметството.

Младият мъж се захванал с политика с амбицията да подобри живота в Камен, където са настоящият и постоянният му адрес, споделя той. Не е имал такива намерения, когато се завърнал в родния край, но през миналата година дори станал член на БСП. Като член на тази партия е участвал и в кметската надпревара. Казва, че е избрал точно тази партия заради дядовците си, които били радетели за същата кауза, и за него това е алтернативата на управлението. Иван Калчев смята, че може да направи живота в Камен по-хубав и по-удобен, а това е заложено и в кметската му програма.

„Мечтая да стане по-приветливо това голямо село, в което по постоянен адрес живеят 1700 души. Естествено, започва се от улиците, а тук има доста за асфалтиране. Правим почистване на гробищния парк и на другите зелени площи, боядисваме. Бюджетът за такива неща е достатъчен, но големите проекти са от Общината“, казва новият кмет.

ТОЙ ПОСОЧВА, ЧЕ В ГОРНИЯ КРАЙ НА СЕЛОТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ КАНАЛИЗАЦИЯ И ВОДОСНАБДЯВАНЕ И ТОЗИ ПРОЕКТ ЩЕ СТАРТИРА ДОГОДИНА. Това, според кмета, е един от сериозните проблеми в Камен, който трябва да бъде решен.

По време на месеците на извънредното положение над 30 души са се завърнали в Камен от гурбет в Холандия, Чехия и Германия. Кметът подчертава, че почти не е имало нарушители на домашната карантина и това вероятно се дължи на факта, че в селото има полицейски участък с четирима полицаи. По-голяма част от жителите на голямото село са бургуджии и много от тях се занимават със стари занаяти – ножове, различни сечива, кошници, слагат улуци и от това си изкарват хляба. Въпреки всеобщата криза тук безработните били не повече от 90 души. Повечето от хората работят в учебните заведения и в големия кравекомплекс с близо 1000 крави край Камен, който има и своя мандра. В селото има и два големи супермаркета, в които също има работни места. Засега малки частни инвестиции не са заявени, но вероятно и това ще се случи. Що се отнася до забавленията, и тук самодейците са на първа линия, а съвсем наскоро в селото ще се прави голяма лятна сцена за различни изяви. Младият управник споделя още, че Камен си няма специален летен празник извън традиционния събор, както и в много други села, но тепърва ще се умува и за такова развлечение.

ИВАН КАЛЧЕВ Е ЗАПАЛЕН РИБАР, НО ДРУГИТЕ МУ ХОБИТА СА ДА РАБОТИ В ГРАДИНАТА У ДОМА, КЪДЕТО ФАМИЛИЯТА ОТГЛЕЖДА КРАСТАВИЦИ, ДОМАТИ И ЦВЕТЯ. Едри животни нямат, гледат само кокошки. Това вероятно се дължи и на заетостта на родителите на кмета – д-р Николай и д-р Мариета Калчеви, които са ветеринарите в района.

Нели СУКОВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!