Най-разпространените технологични митове, които вероятно никога няма да умрат

Ако държиш батериите във фризера, увеличаваш техния живот

Всеки е изпадал в неприятната ситуация батериите на любима джаджа да свършат в най-неподходящия момент. Това вместо да ни научи да се подсигуряваме с резервни, кара мнозина от нас да търсят “магически” начини да удължат живота на старите си батерии.

В действителност, поставянето на батериите във фризера обаче вместо да увеличава техния живот, го намалява. Това е така, защото когато ги извадите оттам, температурата в тях рязко се покачва, след като вече са били охладени, и тази рязка промяна води до корозия. Някои предупреждават, че в такива случаи е възможно батерията да експлоадира.

Зареждането на телефона ви през цялата нощ уврежда батерията му

За щастие в последно време хората се усещат и този мит започва да отслабва, но не достатъчно, че да го пропуснем в колекцията ни.

Живеем във века на технологиите. Ползваме смартфон и нека не забравяме, че името „смарт“ (умен – бел. ред.) му е дадено неслучайно. „Умните“ телефони могат да променят честотите на зареждане на батерията, когато приближават капацитета си на заряд от 100%. Така че прекомерното зареждане на телефона в мрежата не води до презареждане и съответно намаляване на живота на батерията му. Не се налага да дежурите до апарата си, за да следите за момента, в който той ще бъде напълно зареден.

Седенето близо до телевизора може да ви навреди

Този мит е свързан с рентгеновите лъчи, които се излъчват от старите телевизори с кинескопи. Днешните обаче имат много по-къси лъчи или направо никакви и следователно няма да ви навредят, освен ако не прекарвате цялото си будно време пред телевизора.

Макбук не може да хване вируси

Това е мит, с който вероятно мнозина потребители са се разделили мъчително. Макбук е скъп, макбук е надежден и високотехнологичен, следователно, не може да прихване вируси. Истина е, че вирусите за Мак са по-малко, но не е вярно, че тези машини са имунизирани срещу тях. Затова, помислете два пъти преди да последвате линка към съмнителен сайт, защото „отхапаната ябълка“ няма да ви спаси.

Режимът „Инкогнито“ прикрива търсенията ви в интернет

Независимо от опцията, сайтовете, в които сте ровили пазят информацията от вашето посещение, така че евентуална хакерска атака може да достигне до вашите данни. Независимо от това, че историята на търсенията ви е изтрита от браузъра, информация за тях може да бъде получена от вашия интернет доставчик.

Непременно ви трябва скъп HDMI кабел

Много хора смятат, че колкото по-скъп е един HDMI кабел, толкова по-добра работа върши. В действителност обаче предимствата са на страната на този, който е с по-голяма дължина, но само в случаите, когато е необходимо, разбира се.

Опасно е да ползвате телефона си, докато се зарежда

Истина е, че телефоните могат да експлоадират. Сигурно, ако се поровите в интернет, ще попаднете на материали за хора, чийто телефони са гръмнали в джоба им. Но зареждането на телефона ви докато го ползвате не ви поставя в непосредствен риск той да гръмне, защото е прекалено нагрят.

Трябва да си гасите компютъра всяка нощ

Ако все пак знаете, че това не е вярно и въпреки това добросъвестно си гасите компютъра вечер, бъдете спокойни, не сте единствени! Хората вярват, че като гасим компютъра си редовно, подобряваме неговата оперативност и удължаваме живота му. В действителност обаче, както много други устройства, компютрите имат вградена система за регулиране на мощността, която ги предпазва от това да прегряват, така че не бива да се тревожите за това.

Източник: Listverse.com / Gospodari

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *