Що е то „мамнезия“ и има ли почва у нас?

Ако сте се хващали, че не помните някои неща или ви е трудно да се концентрирате по време на бременността, да знаете, че не сте само вие. Проучване откри, че цели 64% от бременните жени не могат да се фокусират върху задачите си. Еха! Щастливки сте, ако спадате към останалите 36%.

Но да видим на какво се дължи това. Има ли научно обяснение за така наречената „мамнезия„? Или явлението е загадъчно и неясно като онзи телефонен номер, за който можете да се закълнете, че сте запомнили, но точно когато ви потрябва, цифрите се сливат в съзнанието ви?

Въпреки че бременните лесно могат да забележат недостатъци в паметта си, има редица други адаптивни поведенчески промени, които не са толкова очевидни: като например повишена чувствителност към потенциални заплахи. Всъщност бременността и първите няколко следродилни месеца предизвикват огромни промени в мозъка на майката. „Това е времето в живота ви, когато вашият мозък е най-гъвкав и способен на промени“, казва Джоди Павлуски, научен сътрудник, който изучава психичното здраве на майката в университета в Рен 1 във Франция.

Отглеждането на дете и приспособяването към неговите нужди изисква мозъкът на родителя да създава нови неврологични връзки, които да поддържат тези непознати отговорности, каза Павлуски пред Live Science. Тези промени не са краткотрайни – изследване от 2016 г., публикувано в списанието Nature, използва снимки от ядреномагнитен резонанс, за да докаже, че специфична част от сивата материя или мозъчните клетки се променя при бременните и че тези промени продължават най-малко две години след раждането.

Що се отнася до специфичната неврологична връзка между бременността и паметта, Павлуски споделя, че не познава изследвания, които да доказват дали промените в майчиния мозък допринасят за склонността към забравяне. Проведени са някои проучвания, които са оценили паметта на бременните жени като по-ненадеждна. The Guardian казва, че забравянето на майката може да се дължи на интензивния етап на адаптация към новия живот.

Важното е, че макар да няма категорично научно обяснение за факта, че съзнанието ви е замъглено, това не означава че преценката ви е невярна. И дори да ви се налага да разнасяте тефтерче, за да си припомняте важните задачи, никой няма да ви размаха обвинително пръст.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *