400 четения

Здравната каса плаща над 8000 лв. на търновската и горнооряховската болница за лечение на 11 пациенти с COVID-19

ЗА ОБЩО 13 ДУШИ С ЛАБОРАТОРНО ПОТВЪРДЕНА ДИАГНОЗА КОРОНАВИРУС, ИЗЛЕКУВАНИ ПРЕЗ МАЙ В БОЛНИЦИ В РЕГИОНА, са заявени суми за плащане от Здравната каса. Това са МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и МБАЛ „Св. Иван Рилски“, където съответно са били хоспитализирани 11 и изписани след терапия двама пациенти. Това заяви за „Борба“ Магдалена Вачева, пиар на Районната здравноосигурителна каса във Велико Търново.

Цената на клиничната пътека е 618 лв. Тя е същата за грип. При един от пациентите в търновската болница обаче се е наложило да бъдат извършени допълнителни манипулации, свързани с интензивно лечение, за които Здравната каса ще плати повече пари“, уточни тя.

ПО ДУМИТЕ Й ВСИЧКИ ЗАЯВЕНИ СРЕДСТВА ЩЕ БЪДАТ ИЗПЛАТЕНИ В КРАЯ НА ЮНИ и към момента двете лечебни заведения са получили пари за излекуваните от коронавирус през март и април. По сметките на стационарите са постъпили общо 3708 лв. – от които 2472 лв. за МОБАЛ и 1236 лв. за МБАЛ.

МНЕНИЕТО НА ЗДРАВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОБАЧЕ Е, ЧЕ ТЕЗИ СРЕДСТВА СА НЕДОСТАТЪЧНИ, тъй като не могат да покрият и половината от вложените пари за лечението на болни от COVID-19.

От клиниките твърдят, че са нужни 1300 лв., за да обезпечат с лични предпазни средства и дезинфектанти специализираните отделения за пациенти с коронавирус, да платят на екипите за положения труд и т.н. И в двете лечебни заведения е регистриран спад на хоспитализирани по време на извънредното положение, тъй като много от хората не смеели да потърсят медицинска помощ. В резултат на това медицинските лица не получиха пълния размер от възнагражденията си.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!