306 четения

Любители на историята възстановяват на Царевец епидемията от черна чума

ЛЮБИТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ЕПИДЕМИЯТА ОТ ЧЕРНА ЧУМА, МИНАЛА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ПРЕЗ 1347 Г. Възстановката е част от тридневния Средновековен лагер „Корона и меч“, организиран от сдружението „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей в старата столица. Лагерът започва на 26 юни и ще продължи до 28-и, като в тези дни крепостта „Царевец” ще заживее в епохите на Второто българско царство, Византия и Европа от XII – XIV век.

Групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна ще се включат в събитието. Повече от 60 участници ще се съберат във Велико Търново, за да покажат бита, облеклото, кухнята, занаятите, изкуствата, оръжието и воинските умения от Средните векове в подножието на двореца. Загадъчната и изпълнената с превратности епоха ще бъде допълнена с бойни демонстрации край Асеновата порта.

Картината „Черна чума“ ще бъде пресъздадена в събота на 27 юни. Тогава любителите на българската история ще представят елементи от живота и бита от периода на управлението на българския цар Иван Александър 1331 – 1371 година. През 1347 година от изток, през границите на Византийската империя, започва разпространяването на епидемия от чума, наречена Черната смърт. Тя е причина за обезлюдяването на голяма част от българските земи и загубата на около 45 – 50% от населението на Европа, като епидемията води до трайна промяна на икономическите и социалните структури.

Достъпът до средновековния лагер на Царевец ще бъде свободен, като ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват.

При провеждане на събитието ще се спазват социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *