1423 четения

Царско семейство и свита боляри ще приветстват абитуриентите на Царевец

 

ЦАРСКО СЕМЕЙСТВО И СВИТА БОЛЯРИ ЩЕ ПРИВЕТСТВАТ АБИТУРИЕНТИТЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТАЗИ ГОДИНА. Изпращането на зрелостниците ще бъде на 26,27 и 28 юни и за първи път ще се случи в крепостта „Царевец“. Червеният килим ще бъде поставен върху тартанова настилка от площад „Цар Асен I“ до Първата порта на Царевец. По него ще преминат 783 абитуриенти, които завършват 13 училища в старата столица. Заради епидемията от COVID-19 баловете на момичетата и момчетата закъсняха с един месец, но затова пък изпращането им ще бъде истинско шоу и идеята за това е на търновския кмет Даниел Панов.
След като преминат по червения килим, зрелостниците ще се качат до площадката под Пирамидата на Независимостта. Там ще бъдат раздадени и грамотите на всички отличници.

Създадена е специална организация за спокойното протичане на събитието и за ограничаване на струпването на много хора на едно място. Във всеки от дните абитуриентите ще бъдат разделени на два потока – първи от 17,30 ч. и втори – от 19,30 ч. Движението на автомобилите ще се регулира чрез двоен филтър – с пунктове пред Централна поща и пред Велчова завера. До музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат пропускани само автомобилите, с които се придвижват абитуриентите. За целта предварително ще бъдат осигурени пропуски.

На 26 юни ще бъде изпращането на зрелостниците от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Беров“ и СУ „Владимир Комаров“.

На 27 юни ще дефилират абитуриентите от СУ „Емилиян Станев“, Американския колеж „Аркус“, ПМГ „Васил Друмев“ и Професионална гимназия по моден дизайн.

На 28 юни е планирано изпращането на завършващите от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“, Старопрестолна гимназия по икономика, Професионална гимназия по електроника „А.С.Попов“, Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, Спортно училище „Георги Живков“ и СУ „Вела Благоева“.
Снимки: архив на в. „Борба“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!