Огнеборци спасиха от огнен ад центъра на В. Търново

Подслонен бездомник хукнал да си пълни вода и оставил печка на дърва, която запалила втория етаж

 

10 ОГНЕБОРЦИ С ТРИ АВТОМОБИЛА И ПРОТИВОПОЖАРНАТА СТЪЛБА НА СЛУЖБАТА ГАСИХА В СЪБОТА ЦЕНТРАЛНАТА ЧАСТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Като по чудо градът бе спасен от огнен ад. Пламъците лумнаха около 15:30 часа на ул. „Христо Ботев” 20 срещу входа на Старото военно училище. Там от години има двуетажна стара и изоставена къща, която не може нито да се продаде, нито да се ремонтира заради безкраен спор между десетината наследници.

В НЕЯ ЧЕСТО СЕ ЗАСЕЛВАТ БЕЗДОМНИЦИ ИЛИ СТАВА СБОРИЩЕ НА НАРКОМАНИ. Неотдавна там се настанява и поредният несретник бай Стоян. Мъжът е над 60-те, но остава без подслон на стари години. Във фаталния ден 13 юни той си запалил печката на дърва в една от стаите на втория етаж. После грабнал туба и хукнал към чешмата до Интерхотела за вода, защото още не знаел, че голямата авария в Присово вече е отстранена. Искри от печката подпалили натъпкани в стаята хартии и дрехи, които несретникът събирал. Така лумнал пожарът, който бил забелязан едва когато обхванал почти целия втори етаж с четирите стаи. През това време бай Стоян се върнал с пълната туба с вода и едва не припаднал, като видял дима и огнената стихия, която вече била пропълзяла до тавана и поела и двата комина на старата постройка. Мъжът бил в шок и пожарникарите извикали линейка да му окаже първа помощ.

Пожарът на ул. „Христо Ботев” 20

НАЛОЖИЛО СЕ ПО МОЛБА НА СЪСЕДИТЕ ОТ КЪЩАТА НА КАЛКАН ОГНЕБОРЦИТЕ ДА СРУТЯТ ЕДИНИЯ КОМИН НА ГОРЯЩАТА КЪЩА, за да не падне върху тази на комшиите. За съвсем кратко време трите противопожарни автомобила, които предварително били пълни с вода заради евентуалната авария, която можело да се повтори, изгасили къщата и спасили околните от пожар.

Във въпросния необитаем дом на ул. „Христо Ботев” 20 са изгорели общо 200 кв. м – стаи, покрив и таван. Веднага след потушаването на този пожар и оставянето на място на дежурен екип и автомобил огнеборците са ходили в кв. „Чолаковци”, където е избила водна инсталация, но там щети няма.

Същата съботна вечер е лумнал и пожар в четириетажна жилищна кооперация в Горна Оряховица. Причината била даване накъсо на елинсталацията. От пламъците е изгоряло избено помещение, но са спасени етажните площадки и огънят не е стигнал до апартаментите.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.