12-годишен певец се бори за златна пендара на два века

Александър Денев от Първомайци е на финала в конкурса за северняшка и добруджанска песен

 

12-ГОДИШНИЯТ АЛЕКСАНДЪР ДЕНЕВ ОТ ПЪРВОМАЙЦИ СТИГНА ДО ФИНАЛА НА ОНЛАЙН КОНКУРСА ЗА СЕВЕРНЯШКА И ДОБРУДЖАНСКА ПЕСЕН „ПЕНДАРА”. Малкият изпълнител е възпитаник на Вяра Петрова и се обучава в местното читалище „Иван Вазов – 1893”.

Конкурсът е организиран от Сдружение за фолклор „Цветница” в Попово, а в журито участват добруджанските народни певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска, както и продуцентът в БНТ и северняшки певец – Даниел Спасов.

За по-малко от месец 216 изпълнители от цялата страна са се включили в музикалното състезание, което протича в два етапа. До втория кръг на конкурса са допуснати 102 изпълнители в четири възрастови групи. Всички те трябва да разучат песен, която им е зададена от журито, и да запишат клип. За всичко това участниците имат само една седмица. Оценяването ще се проведе от 15 до 21 юни, като в този период ще може да се гледат видеата и от онлайн публиката на страницата на конкурса. В същия срок журито ще определи победителите.

ПОБЕДИТЕЛЯТ ЩЕ ПОЛУЧИ АВТЕНТИЧНА ЗЛАТНА ПЕНДАРА ОТ ПЕРИОДА ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО. Тази пендара е свързана с пламналата през 1846 г. епидемия от едра шарка, при която детската смъртност е била изключително висока и властта предприема кампания за ваксиниране на децата. Всичко това се случва при управлението на султан Абдул Меджид. Масово обаче населението отхвърляло ваксинацията от страх и незнание. Лекарски екип стигнал и до Търново по настояване на тогавашния игумен на манастира „Свето Преображение Господне” схимонах Зотик. Народът категорично се възпротивявал и по тази причина целият екип решил да даде на всяко семейство, което ваксинира децата, на всяко дете по една златна паричка – четвърт меджидие, като подарък и вечен спомен от султана.

Клипът на Александър вече е готов и тийнейджърът очаква решението на журито. Александър признава, че именно заради интересната задача в този втори кръг той е решил да участва в музикалния конкурс. Правилата на състезанието се доближават до атрактивното шоу „Като две капки вода“, защото изискването е участниците да разучат максимално точно песента, която трябва да изпълнят, признава Александър, който е класиран за финалния кръг и на друг голям онлайн фолклорен конкурс – „Българин“, организиран от фондация „Българин” във Варна. Той се готви и за сцената на Национален фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, който се очаква да се проведе около средата на месец юли.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *