Даниел Панов разпореди постоянно наблюдение на реките с радарни сензори за приливни вълни

Хотнишкият водопад преля, 50 литра/кв. метър потопиха Павел

 

Центърът на Войнежа е под вода заради затлачен мост. Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

„ПРЕДВИД ПОСТОЯННИТЕ И ОБИЛНИ ВАЛЕЖИ СЪМ РАЗПОРЕДИЛ ПОСТОЯННО НАБЛЮДЕНИЕ НА ПЪЛНОВОДИЕТО НА РЕКА ЯНТРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО и на притоците й, преминаващи през населените места в общината”, каза кметът Даниел Панов. Според него засега няма сериозно повишаване на нивата във Великотърновско.

Заради дървени наноси, затлачили моста в центъра на Войнежа, в ранния следобед в сряда приток на р. Белица за кратко излезе от коритото си и заля централната част на селото. Веднага е изпратена работна група на място начело със заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Няма наводнени къщи и автомобили. Осигурени са машини, които да разчистят наносите, както и водоноска за измиване на уличната площ, информираха от местната администрация.

Кметовете и кметските наместници на Килифарево и всички населени места в района на Прохода на Републиката са инструктирани да следят непрекъснато обстановката.

Постоянен мониторинг в реално време на нивата на реките Янтра и Белица се осъществява и чрез дигиталната система на Община Велико Търново. На всеки 15 минути в контролния център постъпва актуална информация за движението на водите, събирана от радарните сензори в кв. „Чолаковци“, Килифарево и в с. Пушево.

Хотнишкият водопад преля

ПРОЧУТИЯТ КАРА БУНАР ПРЕЛЯ, КОЕТО Е НЕЗАПОМНЕНО ОТ ХОТНИЧАНИ. Обилните валежи предизвикаха сериозен разлив от вира под Хотнишкия водопад. Водната стихия, дошла откъм нивите в северната част на великотърновското село и наводнила поляната, на която се организира най-големият карбут (неделен британски пазар) в региона, разказа кметът Десислав Йорданов. Ежедневните валежи са предизвикали незапомнени наводнения в района. Изронен е и път, който е правен преди половин век и досега не е имал подобни щети.

ПОРОЯТ ИЗПРАВИ НА НОКТИ И ЖИТЕЛИТЕ НА ПОЛСКОТРЪМБЕШКОТО СЕЛО ПАВЕЛ. В късния следобед във вторник там паднали за по-малко от час 50 литра на квадратен метър, в резултат на което водата в дерето рязко повишила нивото си. Местните хора твърдят, че водната стихия е преминала през дворовете им, но не достигнала до самите къщи, а се оттекла в ниската част на селото. Образувало се тресавище, тъй като дерето не могло да поеме събраното количество.

„След като спря дъждът, веднага се обадих на колегите от Община Полски Тръмбеш и направихме съвместно обхождане на засегнатите терени. Няма поражения върху инфраструктурата и по къщите, не установихме, нито получихме жалби за унищожени земеделски посеви, макар че имаше образувани локви в нивите“, заяви кметицата на Павел Ирина Трендафилова.

По думите й към 7:30 часа в сряда събраната вода се е върнала в коритото си и няма повод за притеснение. Предстои обаче непрекъснато наблюдение на дерето, тъй като метеоролозите прогнозират отново дъждовно време. Ако ситуацията се усложни, ще бъдат потърсени за съдействие огнеборците.

„Хората, на които къщите им са около дерето, са притеснени. С природата не можем да се борим и се надяваме, че то няма да прелее, защото няма как да спрем водата“, допълва кметицата.

Силно разтревожени са зърнопроизводителите в Павел, които рискуват да загубят реколтата си не само заради евентуално наводнение, но и поради непрестанните дъждове. Пороите не дават възможност на земеделците да влязат в нивите си и да ожънат пшеничните класове. Блоковете задържат вода и това прави невъзможно ползването на селскостопанска техника. В същото време преовлажняването влошава качеството на зърното, за което само преди месец производителите имаха отлични очаквания. Ако дъждовете продължат, със сигурност ще има пропаднали площи.

„Последното наводнение в Павел бе през 2016 година и тогава малко оставаше водата да излезе до шосето. Молим се това да не се повтаря“, допълва Трендафилова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.