4350 четения

Джулюнчани си искат пазара, напук на кметската заповед пак подреждат щандове

Местните скочиха на Ивелина Гецова, управникът на селото твърдо с тях

 

БУРНА РЕАКЦИЯ ОТ СТРАНА НА ДЖУЛЮНЧАНИ ПРЕДИЗВИКА ЗАБРАНАТА НА ТРАДИЦИОННИЯ НЕДЕЛЕН ПАЗАР В СЕЛОТО. Местните хора отказват да се съобразят със заповедта на кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова за преустановяването на тържището, което според Областната дирекция по безопасност на храните противоречи на Закона за храните, тъй като не е регистрирано като търговски обект за храни. Местните производители ще подредят стоката си по щандовете в неделя и търсят подкрепата на жителите на съседни села и институции.

Върли защитници на борсата за плодове, зеленчуци, меса, земеделски сечива и много други артикули създадоха във Фейсбук групата „Да спасим пазара в Джулюница” и в нея вече членуват близо 1000 последователи. Целта на виртуалното обединение е да се намери начин за запазването на пазара. Успоредно с онлайн инициативата върви и подписка, която вече е подкрепена от десетки хора. Те са на мнение, че процедурата по регистрация на тържището е трудна, но не и невъзможна.

ЗАПОВЕДТА ЗА РАЗТУРВАНЕ НА ПАЗАРА БЕ ИЗДАДЕНА НА 12 ЮНИ, А ИЗПЪЛНЕНИЕТО Й ВЪЗЛОЖЕНО НА КМЕТА НА ДЖУЛЮНИЦА МАРИЯН ТОЧЕВ И ПОЛИЦИЯТА. Те трябва да следят за недопускане на търговия на открито.

„Аз заставам зад хората си. Защо производителите, които са регистрирани като земеделци, да не могат да продават стоката си на общински терен? Никой не може да забрани на хората да реализират реколтата си. Иначе съм съгласен, че меса, суджуци, мас и други колбаси не бива да се продават, но то така или иначе в момента не се предлагат такива храни, тъй като сезонът им е през есента”, заявява кметът на селото Мариян Точев.

Той подчерта, че 80 процента от артикулите на тържището са промишлени стоки, някои от които втора ръка, и забраната в този случай е напълно излишна, тъй като ще лиши търговците от препитанието им.

„На този пазар аз му казвам битак. Той се е самосъздал и привлича хора от цялата област и съседни региони в Джулюница. Всяка неделя селото се оживява и кипи от 8:00 до 0:00 часа. Защо трябва да се прекъсва тази традиция?”, казва още Точев.

„Сега, когато първокласният път е изнесен встрани, доста паметливи българи пак се отбиват с автомобилите през Джулюница. Купуват си най-вкусните зеленчуци за приготвяне на зимнина на истински, а не на раздути цени. Намаляха местните производители, но те заслужават подкрепата ни и срещу гастролиращите прекупвачи със стока от Гърция, Турция или Македония”, коментира пък Николай Христов, един от многото защитници на пазара.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *