Мускулите вероятно помагат при вирусни инфекции

Развитата скелетна мускулатура може да бъде източник на нови имунни клетки

Развитата скелетна мускулатура може да бъде източник на нови имунни клетки. До това заключение стигна екип от учени от Германския център за изследване на рака. За целите на изследването те заразиха мишки с опасна вирусна инфекция. Резултатите от тяхната работа са публикувани от научното списание „Science Advances”.

„Ако Т-лимфоцитите загубят своята работоспособност в постоянната борба с инфекцията, прогениторните клетки могат да мигрират от мускулите и да станат нови и пълноценни Т-лимфоцити. Това помага на имунната система да се бори с вируси за дълго време”.

 

Учените са изследвали феномена на загуба на мускулна маса, наблюдаван при редица инфекциозни и онкологични заболявания. Същевременно е налице и отслабване на имунната система.

Една от основните причини за това вероятно е нарушение на работата на Т-лимфоцитите – клетките на имунната система, които защитават организма от патогени.

 

Изглежда има пряка връзка между загубата на мускулна маса и отслабването на функциите на Т-лимфоцитите. За да потвърдят хипотезата си, учените заразили лабораторни мишки с лимфоцитен хориоменингит, остра вирусна инфекция на централната нервна система.

 

След това изследователите анализирали експресията на гените в скелетните мускули на гризачите – процес, при който тялото произвежда РНК или протеини по инструкции на гените. Резултатите показват, че при хронични инфекции мускулните клетки отделят много повече интерлевкин-15 – вещество, което регулира активирането и образуването на Т-лимфоцитите.

Освен това учените открили, че мишките с по-голяма мускулна маса се справят по-добре с болестта. Засега не е сигурно, дали същият механизъм действа и при хората, тъй като са нужни още изследвания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *