Поискаха нов процес за еднорък музикант, осъден на 12 г. за убийство

Окръжният прокурор Христо Христов чака ВКС да възобнови скандалния случай на Владимир Илиев от Куцина

 

ОКРЪЖНИЯТ ПРОКУРОР НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ХРИСТО ХРИСТОВ ПОИСКА ОТ ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД (ВКС) възобновяване на дело за убийство с влязла в сила присъда. По него вече 6 години лежи в затвора в Троян едноръкият музикант и техник Владимир Илиев от Куцина. Той винаги е твърдял, че не е убил своя съселянин Даньо Лудия на 1 ноември 2010 г. и е натопен, за да бъде изкупителна жертва по съшит с бели конци процес. Предложението до ВКС за възобновяване на приключилото дело е прецедент и се случи след множество жалби от адвокатите на Владо и дадени специални указания от заместник главен прокурор, но не е свързано с медийни публикации, уточни обвинител N 1 в областта. Въпреки това изявление той е поискал възобновяването, след като неговият предшественик Емил Денев отказа в края на 2018 г. да направи същото.

ВЛАДИМИР ИЛИЕВ ИМА ПРАВО НА ПРЕДСРОЧНО ОСВОБОЖДАНЕ, НО МЪЖЪТ С ОТРЯЗАНА ЛЯВА РЪКА ДО ЛАКЪТЯ И С ПРОТЕЗА НЕ ИСКА ДА ИЗЛИЗА ПО МИЛОСТ ОТ ЗАТВОРА. Иска да излезе невинен. Той вярва в справедливостта, в същото вярва и окръжният прокурор Христо Христов. Засега обаче се чака тежката дума на ВКС, а предложението е изпратено на 11 юни 2020 г.

 

Владо, преди да влезе в затвора.

НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ 8 ГОДИНИ СЛЕД УБИЙСТВОТО ВОДИ КЪМ ДРУГИ ИЗВЪРШИТЕЛИ

 

Едва през есента на 2018 г. криминалисти от Областната полиция във Велико Търново започват проверка по поредната жалба от Владимир Илиев, че лежи невинен в затвора. На 18 декември 2018 г. адвокат Лили Матева прави искане за възобновяване на делото. На 27 декември окръжният прокурор Емил Денев отказва шанса на едноръкия мъж да се докаже, че е осъден несправедливо.

Новото полицейско разследване подлага на детектор на лъжата бившата съпруга на убития Мария и нейния нов съпруг Малкълм Райс Шейн, с когото преди десет години са имали само връзка. При разпита на детектора на лъжата присъстват и специалисти от Института по психология на МВР. Мария и Малкълм са разпитани отново и са направили пълни самопризнания, подкрепени от полиграфа, който няма как да бъде излъган, че именно англичанинът е извършил убийството. На детектора е подложена и Мария, която е и фактически съучастник на Шейн в подготовката, извършването и прикриването на следите след кървавото престъпление.

След като новите съпрузи Шейн се върнали в Куцина, споделили, че са били разпитвани и били уплашени, а Мария казвала, че се страхува, защото ще влезе в затвора. Разследването на ОД на МВР във В. Търново е изпратено на прокуратурата. Въпреки признанията на британеца и становището на Института по психология, скрепено с констатациите от разпита пред умната машина, ново досъдебно производство по този случай не се образува. Семейството от доста време е в Англия заедно с двете си деца от брака. Още след новите разкрития на полицията майката на Владо – Димитринка, която е озеленител в кметството на Куцина, но по образование е инженер химик, събра подписка от над 100 души с искане за образуване на ново дело по случая и оневиняване на сина й. Това се случи за пореден пък през последните години, защото още след убийството на 54-годишния Йордан Йорданов – Даньо Лудия селото настръхна и никой не повярва, че Владо може да бъде убиец.

СПОРЕД СТАНОВИЩЕТО НА БИВШИЯ ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР ЕМИЛ ДЕНЕВ ТВЪРДЕНИЯТА ЗА НОВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, че убиецът може да е английският гражданин, не се потвърждават от материалите по преписката. Малкълм бил дал три пъти обяснения. Пред полицията той бил признал за убийството, но това не било вярно. После той и Мария се отказали от полиграфа. Последните негови обяснения били дадени на 28 ноември 2018 г. в сградата на Окръжна прокуратура и в обстановка, в която той не се чувствал застрашен. Заради това последните твърдения били верните, а не събраните в преписката от криминалистите от МВР и специалистите от Института по психология на МВР. Жена му Мария също казала, че преди в полицията не била споменала да е била свидетел на извършено посегателство върху бившия й съпруг от страна на настоящия. Също като недостоверни и без стойност в отказа се определят и разпитите на няколко свидетели. За англичанина в прокурорския отказ се казва следното:

„Относно предходните си обяснения, дадени в хода на проверката по настоящата преписка, е заявил, че наскоро в полицията е казал нещо различно. Казал, че ударил Йордан, защото се притеснявал за Мария и техните деца. В началото в полицията нямало преводач, такъв дошъл чак след 6 – 7 часа престой там. Казаното от него в полицията, че е удрял Йордан, било в резултат на оказан му психологически натиск от полицейските служители, които искали да чуят от него нещо, за което трябвало да им даде сведение. Заявява, че когато му било направено изследване с полиграф, човекът, който го извършил, настоявал да му каже нещо. Райс първо заявил, че в онази вечер отишъл в Куцина при Мария и после си тръгнал. Човекът с полиграфа му казал, че ако това е всичко, той ще предаде на полицията и те ще направят с него каквото си искат. Тогава Райс посочил, че ударил Йордан веднъж. Полицейският служител го попитал, „а не ли два – три“, тогава Райс отговорил, че го е ударил три пъти. На въпрос с какво го е удрял той измислил, че е с пръчка, както и че я е взел от отсрещния двор.“

Въпреки цялото това противоречие в показанията на Малкълм Райс искане за възобновяване на делото не е направено. След жалбите на адвокат Лили Матева апелативните магистрати си правят отводи. Случаят отива във Върховна касационна прокуратура и за месеци потъва. Следват нови жалби и към защитата на Владо се присъединява и адвокат Димитър Марковски. Мъжът без ръка продължава да лежи в Троянския затвор и да чака шанса да бъде оправдан. Всъщност британецът е бил разпитван още след убийството като свидетел и още тогава в показанията му има куп противоречия, припомнят запознати със скандалния случай. Други криминалисти обаче продължават да твърдят и до днес, че нелепото убийство с дървен предмет е извършено от Владимир Илиев и не може да се говори за съдебен абсурд.

 

Затворникът, който чака да бъде свободен.

ВЛАДО БЕ ОПРАВДАН ВЕДНЪЖ И ПОСЛЕ ОСЪДЕН

 

Всъщност Владимир Илиев в началото бе оправдан от Окръжния съд. След това Апелативният съд му даде 12 г. и да плаща общо 240 000 лв. кръвнина на близките на Даньо Лудия. Присъдата бе потвърдена от ВКС и от 2014 г. едноръкият мъж лежи в затворническо общежитие „Атлант“ в Троян.

По време на делата обаче оръжието на престъплението така и не бе намерено – нещо като дървен кол, тухла или цепеница! ДНК експертиза показа, че по дрехите и тялото на Владо няма нито едно петно кръв. Бяха намерени влакна, които се оказаха от растителен произход, следи от жертвата нямаше и под ноктите на „злодея“ с една ръка. Нямаше твърдение и заключение на вещи лица, че мъжът е можел с една ръка да убие от бой с твърд предмет Лудия, който пък се оказа, че е бил пиян, но не чак до безпаметност.

Самопризнанията на Владимир Илиев, дадени пред полицията веднага след ареста му на 2 ноември 2010 г., били направени под заплаха и лъжливи обещания, че ще си тръгне след над 10 часа престой, и то след изопачаване на фактите, че Лудия е подал жалба против Владо за побой! Те не са били направени пред съдия, което би потвърдило тяхната достоверност.

Цялото обвинение за убийството на 54-годишния сприхав мъж от Куцина бе съшито с бели конци.

ВЕРСИЯТА БЕ, ЧЕ СЛЕД ПОЧЕРПКА В ЕДНА И СЪЩА КРЪЧМА В СЕЛОТО ЕДНОРЪКИЯТ ВЛАДО ПРЕБИЛ ДО СМЪРТ ЙОРДАН ЗАРАДИ ДЪЛГ ОТ 90 ЛВ. Тялото бе открито вечерта на 1 ноември 2010 г. в локва кръв на улицата пред жилището му. В яростта си малко по-рано Владимир започнал да млати с все сила жертвата си с твърд предмет с едната си ръка. След като Йордан спрял да мърда, по-младият се прибрал и си легнал да спи, твърди обвинението. Владо е техник и често е изцапан с масла. Така било и във фаталната сутрин, когато отишла полиция. Владо заявил, че дори не знаел, че Лудия е мъртъв. Независимо че оръдието на убийството не е намерено въобще, той е обвинен и изправен на съд. Преди това бе 100 дни в ареста, накрая много трудно бе пуснат в дома си. Тезата на обвинението се дължи на признание за скарване между двамата, а дълго чаканата ДНК експертиза на кръвта по дрехите на Владо се оказа от… кокошка.

Нещастията сякаш преследват Владимир Илиев от години. През 2004 г. при катастрофа била премазана лявата му ръка. Пет момчета от Куцина се връщали от сеч на дърва в Еленския Балкан, когато между Миндя и Елена шофьор навлязъл в насрещната лента и ударил техния автомобил. Владо бил на мястото зад шофьора и лявата му ръка била премазана в колонката. Наложило се да я ампутират и да сложат протеза. Взема социална пенсия от 120 лв. и половината дава за лекарства, защото има безвкусен диабет. Не е женен и няма деца. Свири на йоника и го прави и в затвора при възможност, където го ползват и за общ работник…

Нели СУКОВА

Сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *