12018 четения

С пари от гурбет млад мъж си направи фирма за разкрасяване на буренясали дворове

23-годишният Костадин Димитров и приятелката му Зорница нарекли бизнеса си „Четири сезона”

 

ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ МЛАДЕЖ ОТ ДЪСКОТ СИ НАПРАВИ ФИРМА ЗА КОСЕНЕ, ПОЧИСТВАНЕ И АРАНЖИРАНЕ С ЦВЕТНИ ЛЕХИ И ХРАСТИ В ПАВЛИКЕНИ. 23-годишният Костадин Димитров е бил една година в Холандия на гурбет. Покрай всевъзможната работа там той бил очарован от дизайна на дворовете на къщите, от тревните площи и цветните градини. Върнал се в родината и известно време бил охранител в търновска фирма, но това не му харесало. Срещнал обаче любовта на живота си Зорница на една бензиностанция и двамата заедно започнали да мислят от какво да преживяват.

ЗАПОЧНАЛИ ДА ЖИВЕЯТ В НАСЛЕДСТВЕНА КЪЩА В ПАВЛИКЕНИ, А В НАЧАЛОТО НА ТАЗИ ГОДИНА ДОШЛА И ИДЕЯТА да направят фирма за почистване и аранжиране на селски дворове. Зорница, която по образование е дизайнер и владее перфектно английски, предложила начинанието да се казва „Четири сезона”. Костадин приел и работата стартирала сред приятели и със страница във Фейсбук Four Seasons – Garden Care.

 

Щастливата млада двойка

Това се случило точно по време на извънредното положение заради пандемията от коронавируса. Хората обаче масово се върнаха на село и фирма „Четири сезона” им дошла като слънчев лъч, споделя собственикът. Той е възпитаник на Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” в Павликени, където е закърмен с обичта към природата и земята. Заради това грижата за нашата градина сега се превръща в негов бизнес, и то доста успешен до момента.

„ИНВЕСТИЦИЯТА Е ЗА ОКОЛО 10 000 ЛЕВА, НО НЕ ВЯРВАХ, ЧЕ ЩЕ ПОТРЪГНЕ БЪРЗО. Само за два месеца имаме вече над 15 клиенти от почти всички села край Павликени, дори от село Саласука, от Хотница и други. Първият ми клиент беше една баба от моето село Дъскот, която поиска да й почистя буренясалата плевня. После се появиха хора от града, Михалци, Мусина, Недан. Те ми казват какво искат и аз предлагам. Намирам и цветя според сезона, и храсти от разсадници, правя аранжировка. Стискаме си ръцете и започваме”, споделя Костадин. И казва, че това, което правят сега с приятелката му и още един – двама във фирмата, го прави истински щастлив и удовлетворен.

Всъщност семейството му се занимава с производство на зеленчуци, но той искал да се развива в друга сфера. След като се ориентирал към озеленяването, трябвало да закупи и техника, с която да работи. Купил бензинова самоходна косачка, два моторни тримера и висок клас градинска техника, бус и разбира се, работно облекло. Последната инвестиция е камион самосвал.

После дошло името на фирмата „Четири сезона“. Защото няма значение кой сезон е, дворът винаги има нужда от грижа, която съм готов да предложа, с усмивка казва още 23-годишният младеж.

„Няма да ходя повече на гурбет, оставам си в България и в родния край, за да бъда полезен на хората и на себе си”, се зарича още Костадин.

Нели СУКОВА

3 коментара за “С пари от гурбет млад мъж си направи фирма за разкрасяване на буренясали дворове

  • 17.06.2020 в 13:52
    Permalink

    Браво. Има много нужда от Вас. Ето това е много хубава новина. Ще се възползваме от услугите ви. Толкова много млади хора бездействат, а работа има много.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *