Търговската гимназия в Свищов участва с отбор „Дриймтийм“ в Европейската олимпиада по статистика за ученици

ТРИМА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ДЪРЖАВНАТА ТЪРГОВСКА ГИМНАЗИЯ „Д. ХАДЖИВАСИЛЕВ“ В СВИЩОВ УЧАСТВАХА В ЕВРОПЕЙСКАТА ОЛИМПИАДА ПО СТАТИСТИКА ЗА УЧЕНИЦИ. Александра Асенова, Любен Георгиев и Мария Николова, обединени в отбор DREAMTEAM, са се състезавали със свои съученици от елитни математически и икономически гимназии в цялата страна. И тримата зрелостници от свищовската гимназия завършват специалност „Икономическа информатика“. Само преди няколко дни те са получили грамота за отличното си представяне в националната олимпиада, в която са участвали заедно със своя ментор Петя Гутева.

Именно тя е в основата на сформирането на тима и подготовката на зрелостниците за състезанието. Петя Гутева е участвала в семинар, организиран от Националния статистически институт, на който са били представени възможностите и регламентът за участие в олимпиадата по статистика. След завръщането си тя е представила пред своите ученици правилата на конкурса и Александра, Мария и Любен са решили да проверят силите си.

Любен влиза в отбора като най-добрия в областта на математиката и информатиката, Мария става редакторът на екипа, защото е най-творчески настроеният член. Освен това е добра и по информатика. Александра е силна в графичния дизайн и е майстор в работата с различни графични приложни програми.

На първия етап от националния кръг на олимпиадата учениците са решавали три теста, всеки от които съдържа по 10 въпроса в направленията „Основни познания по статистика“, „Използване на официалните източници на статистически данни“ и „Интерпретиране на статистически текст“. Александра, Мария и Любен са се справили с теоретичния кръг и са стигнали до втория етап, където е трябвало да представят резултатите от направения от тях анализ на масив от данни в областта на туризма, предоставен от Националния статистически институт. Отборът DREAMTEAM е избрал нелеката задача да направи анализ на приходите от нощувки в България за периода 2014 – 2018 година. С този анализ отборът на Търговската гимназия в Свищов е заслужил мястото си сред елитните математически и професионални гимназии по икономика в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *