Образование

Гвардейците от Гимназията по туризъм ще преминат начално военно обучение

МОМЧЕТАТА И МОМИЧЕТАТА ОТ ДЕВЕТИ ЕТЪРСКИ УЧЕНИЧЕСКИ ГВАРДЕЙСКИ ОТРЯД КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ „Д-Р ВАСИЛ БЕРОН“ във Велико Търново ще са първите средношколци, които ще преминат военно обучение. То ще се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“ и стартира на 28 юни.

В рамките на шест дни всичките 20 момичета и момчета от Ученическия гвардейски отряд ще получат начални военни познания. Учебната програмата предвижда запознаване с всички основни дисциплини на военното изкуство. Запознаване с основни видове стрелково оръжие и бойна техника, строева и физическа подготовка и преминаване на полоса, теренни занятия, включително участие в занятия по ориентиране в местността, изграждане и бивакуване във военен лагер и дори участие в учебни стрелби.

На 3 юли на ритуалния плац на НВУ „Васил Левски“ те ще получат сертификатите си за преминатия курс. За церемонията в старата столица ще дойде лично министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На същия ден в присъствието на официални лица и гости ще бъде осветено и тържествено връчено знамето на IX Етърски ученически гвардейски отряд. За времето на събитието достъпът на граждани, близки и приятели до ритуалния плац на Военния университет ще бъде свободен и всеки желаещ ще може да стане съпричастен на това особено тържество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *