389 четения

Минаваме под венец със 77 билки на Самоводската чаршия

ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ ЗА СЕДЕМНАДЕСЕТИ ПЪТ НА 24 ЮНИ ДЕНЯ НА ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ, ЛЕЧЕБНИТЕ БИЛКИ И ПРАСТАРИТЕ МАГИЧЕСКИТЕ ОБРЕДИ с празника „Еньовден на Самоводската чаршия“.

Красотата на Еньовден се крие в българския дух, който се е запазил през дългите векове на развитие и повратности в историята. Необезпокоявани нито от времето, нито от действителността, традициите запазват своята мистична красота и навярно завинаги ще живеят по прекрасните земи на нашата родина.

Празникът на чаршията ще е започне в 10:30 ч. с ритуалното опушване с жарава от лечебни треви на Еньовския венец от 77 уханни билки и минаване за здраве под него.

Тази година заради кризата с COVID-19 дошлите на празника няма да могат сами да си откъснат билки от венеца. За желаещите да спазят традицията и да отнесат в дома си стрък от Еньовския венец ще има предварително подготвени малки букети от лечебни треви, които ще се раздават на място.

За доброто настроение на присъстващите ще има и хоротека.

По време на провеждането на празника ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, ще е осигурена социална дистанция и еднопосочно движение по Самоводската чаршия.

Отбелязването на Еньовден на Самоводската чаршия се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *