Водещи новиниГорещи новиниНовиниОбразование

Петима от областта с по три отлични оценки на матурите

 

ПЕТИМА ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ОБЛАСТТА ИМАТ ПО ТРИ ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ ОТ МАТУРИТИ СИ ТАЗИ ГОДИНА. За зрелостниците задължителни са два държавни зрелостни изпита, третията е по избор. Тази година на трета матура са се явили общо 17 момичета и момчета, каза началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева.
ЛЮБОМИРА ДИМИТРОВА ОТ СУ „НИКОЛАЙ КАТРАНОВ“ В СВИЩОВ Е НАЙ-УСПЕШНИЯТ ЗРЕЛОСТНИК В ОБЛАСТТА. ТЯ ИМА ТРИ ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ. В цялата страна има още само шест абитуриенти, постигнали този резултат. Останалите с по три отлични оценки са Цветелина Чакърова и Йорданка Станева от ПМГ „Васил Друмев“ във В. Търново. Те имат по две оценки 6,00 и третата е им е над 5,80. Йордан Георгиев от ПМГ има една пълна шестима и две отлични оценки. С три оценки над 5,50 е и Димитър Арабаджиев от СУ „Ц. Церковски“ в Полски Тръмбеш.

4,39 е средният успех на всички зрелостници в област Велико Търново. Успехът на дванадесетокласниците е 24 стотни по-висок от миналата година. Средният успех на областта по български език и литература е 4,28 и е малко по-висок от средния за страната. По-високи са резултатите тази година и от втората матура, на която зрелостниците избират предмета, на който да се явят.
Най-масовият втори изпит е по английски език и там успехът е 5,28 или с 0,52 по-висок от миналата година. Средният резултат на всички явили се на биология и здравно образование е 4,08, по география е 3,84 , по история – 4,52, по химия – 4,26, по философия е 4,32. Най-голямо е увеличението на успеха по руски език – с 0,97 и тази година средният успех е 4,82. Децата са си повишили успеха и по немски, където резултатът им 5,18.
По математика, испански и френски език обаче успехът е малко по-нисок. Математиците са постигнали среден успех 4,76 намаление, по испански успехът е 5,65 и е паднал с 0,07, а по френски е 4,74.
169 СА СЛАБИТЕ ОЦЕНКИ ОТ МАТУРИТЕ ТАЗИ ГОДИНА, КАТО 109 ОТ ТЯХ СА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Отличните резултати са 496, като 205 от тях са по български език. Общо 1450 зрелостници са се явили на матурата по български език, уточнява инж. Личева.
36 ученици имат пълни шестици, 137 са с по две отлични оценки над 5,50. ПМГ има 56 момчета и момичета, постигнали по две оценки над 5,50, Езикова гимназия се гордее с 39 отличници, 14 са децата в „Аркус“, които са се справили с отличие. По шестима са възпитаниците на СУ „Николай Катранов“ и СУ „Бачо Киро“ в Павликени с по две отлични матури. Пет отличници има в Гимназията по електротехника и електроника „Ломоносов“ в Горна Оряховица, четири – в СУ „Емилиян Станев“ във В. Търново и трима в „Ц.Церковски“ в Полски Тръмбеш.
Тази година Регионалното управление на образованието няма да прави статистика по училища. Но пък има статистика за това кои училища са повишили резултатите си и кои са слезли надолу. Най-голямо е увеличението на средния успех при зрелостниците на СУ Св. „Кл. Охридски“ спрямо миналата година. При това успехът там се е качил и на двете матури. По български език и литература по-добри са резултатите на децата в СУ „Вела Благоева“ във В. Търново и СУ „Ангел Каралийчев“. На втората матура са си повишили успеха зрелостниците от „Аркус“, СУ „ Д. Благоев“ в Свищов,СУ „Кирил и Методий“ в Златарица и СУ „Ц.Церковски“ – П. Тръмбеш.
Паднал е успехът по български език на учениците шест училища и на втората матура – на зрелостниците в 10 училища в областта. Най-тревожни са резултатите в четири гимназии, където успехът се е сринал и по двата изпита. И това са Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Златарица, Професионалната техническа гимназия в Г. Оряховица, Свищовската професионална гимназия „Алеко Константинов“ и Професионална гимназия по електроника „А.С.Попов“ – Велико Търново.
Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *