Общество

Погубените нашенци: Садисти надуват с помпа отец Борис, докато го убиват

Свещеникът от Еленския край, който построява храм в с. Богомилово, обновява църквата в с. Кирилово и създава хор за църковно пеене, издъхва в адски мъки, изтезаван до смърт от палачите си.

 

ОТЕЦ БОРИС ВЪЛКАНОВ Е РОДЕН В С. ЧАКАЛИ, ОБЩИНА ЕЛЕНА. ТОЙ ПОПАДА В СПИСЪКА НА НАБЕЛЯЗАНИТЕ ЗА ЕЛИМИНИРАНЕ ЛИЧНОСТИ СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г. УБИТ Е ПО ОСОБЕНО ЖЕСТОК НАЧИН. Свещеникът е задържан и отведен в Старозагорския затвор, където е измъчван и зверски пребит. Според сведения на очевидци той е бил вързан и надуван с автомобилна помпа до мъчително пръсване на органите в тялото – изтезание, надминаващо средновековната инквизиция и причиняващо нечовешки мъки и страдания на жертвата. Така завършва живота си отец Борис, според журналиста Симеон Майналовски от Стара Загора. Съселяните му разказват, че в агонията си той молел да му дадат вода. Вързан е и влачен с кола по пътя.

След изтезанията, все още полужив, екзекуторите продължат с гаврата над безжизненото тяло. Свещеникът е хвърлян и давен в кладенеца на днешната Втора градска поликлиника в Стара Загора. И до днес гробът му остава неизвестен, а децата му през целия си живот не узнават къде могат да се поклонят на лобното място на своя обичан баща.

КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ПРЕВРАТ, ИЗВЪРШЕН НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944 Г., ЗАВАРВА СВЕЩЕНИКА И СЕМЕЙСТВОТО МУ В РОДНОТО ИМ СЕЛО ЧАКАЛИ В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН. Виждайки върлуващата кървава саморазправа от страна на новите властимащи с представителите на църквата и българската интелигенция, съселяните му го съветват да не се връща в с. Кирилово, където служи, защото ще бъде арестуван. Стефан Вълканов, племенник на отец Борис, разказва, че Крум Терзиев, който е с леви убеждения и по това време вече е председател на Околийския съвет, но е близък приятел на отец Борис, го моли да остане в с. Кирилово, защото „предстоят събития” и ще му бъде търсена сметка заради това, че е свещеник, дори без да има политически пристрастия. На това той смирено отвръща, че няма от какво да се бои, защото съвестта му е чиста, освен това е допринесъл много с работата си за развитието на образованието и културата в с. Кирилово и околните села в неговата енория. След това семейството се връща в с. Кирилово.

Храм „Възнесение Господне”, с. Богомилово, построен от отец Борис

Целта на комунистите тогава е била да ликвидират всички хора, ползващи се с доверие и голям авторитет в обществото, които имат много приятели и последователи и могат да конкурират непопулярната, наложена насила и с оръжие комунистическа власт. Всички избити български духовни водачи са унищожени по най-жесток начин от новата власт, тъй като на управниците е добре известно, че когато градовете и селата останат без духовен пастир, народът в тях вече е разединен.

ЕДНА ВЕЧЕР ПО-ГОЛЯМАТА ДЪЩЕРЯ НА ОТЕЦ БОРИС – МАРИЯ, СЕ ПРИБИРА ОТ ГИМНАЗИЯТА В СТАРА ЗАГОРА. Учениците пътуват с товарна кола – отзад в ремаркето. По време й казват, че същата вечер ще бъде арестуван баща й, заедно с кмета и директора. Когато се прибира вкъщи, Мария съобщава страшната вест на родителите си, но отец Борис не проявява никакъв страх. Докато вечерят, в дома на семейството влизат трима души, които нареждат на отец Борис да тръгне с тях. На излизане свещеникът грижовно успокоява семейството си, като им казва да не се притесняват, защото не е виновен за нищо и истината е на негова страна.

Една нощ божият служител е пребит почти до смърт, пръстите му са рязани, брадата му е изскубана. След това целият, окървавен, с натрошени кости, е изведен от килията и е отведен в неизвестна посока. Когато семейството му посещава отново участъка, лаконично им заявяват: „Няма го”. От там е докаран в затвора в Стара Загора, където е подложен на още по-груби побоища и унижения и е убит.

ПОВОД ЗА ТОЗИ НЕИСТОВ САДИЗЪМ Е ЦЕЛЕНАСОЧЕНО ФАЛШИВО ОБВИНЕНИЕ, С КОЕТО НА СВЕЩЕНИКА Е ПРИПИСАНА ИЗМИСЛЕНА ВИНА ЗА ИНЦИДЕНТ С ПАРТИЗАНИ, СЛУЧИЛ СЕ В МИНАЛОТО. През март 1943 г. полицията научава, че студентът Иван Койчев от с. Кирилово разменя пари за чужда валута. По тези следи за обмяна на рубли, с които Коминтерна финансира групи за подривна дейност в България, е разкрита нелегална организация в селото и то е блокирано от полицията. Задържан е Илчо Димов, в къщата на когото се крият партизани, и той ги издава. При опит да бъдат арестувани се завързва престрелка, в която всички загиват. Впоследствие комунистите оклеветяват отец Борис, че ги е предал, независимо от факта, че самият той едва след известно време разбира за случая.

Вече покойник, отървал се от мъките, отец Борис е осъден от Първи състав на Старозагорския народен съд за фашистка дейност, с каквато отец Борис никога не се е занимавал. Присъдата е смърт чрез разстрелване и конфискация на имущество. Смъртната присъда срещу него е издадена задочно, след неговата екзекуция, за да се оправдае убийството.

 

СВЕЩЕНИКЪТ БЛАГОДЕТЕЛ

 

В с. Богомилово отец Борис построява православен храм, тъй като в селото през 20-те години на ХХ в. няма черква и местните християни са принудени да ходят в съседните села, за да се черкуват. През 1929 г. свещеникът измолва от кмета Калчо Петров и старозагорските общинари да предоставят терен за строеж. За бъдещия храм са отчуждени срещу обезщетение три имота, единият от които е собственост на мюсюлманско семейство, което завежда дело в съда, и по тази причина полагането на основния камък се забавя. В крайна сметка със своя благ характер и добродушие отец Борис успява да убеди собственика на спорния имот да се откаже от претенциите си въпреки различната вяра. Водосветът за полагането на основния камък е извършен на 1 юни 1930 г. Храмът е напълно завършен през 1940 г. и носи името „Св. Възнесение Господне”. Осветен е на 11 ноември 1940 г. от Старозагорски митрополит Климент.

През целия си живот отец Борис никога не се занимава с политика. Като свещеник се отличава със своята забележителна добродетелност, християнско усърдие и смирение, за които свидетелстват хората от неговата енория. Ползва се с дълбоко уважение сред всички.

2 thoughts on “Погубените нашенци: Садисти надуват с помпа отец Борис, докато го убиват

  • Пишете “компресор”.
    Тия измислици за автомобилна помпа са твърде прозрачни.

    Отговор
  • Комунистите взеха душите на хиляди българи, над 600 са само избитите свещеници в България. Трябва да си съвременен изверг, за да наричаш тези садистични екзекуции “измислици”.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *