Общество

Сложиха шестметров кръст на мястото на древен манастир, пътуващи го виждат от километри

Шестметров православен кръст вече се издига на скалите над манастира „Св. Троица”. Християнският символ е изработен и монтиран по идея на общинския съветник от ВМРО Евгени Коев. Според него кръстът е поставен в т.нар. „Търновска Света гора” и ще бъде видим за пътуващите към Русе, от Царевец, Трапезица, Преображенския манастир, както и от Ректората на Великотърновския университет. Според предание на хълма, където е сложен знакът, е имало средновековен манастир, който е носил наименованието на всички светци. Легендата за някогашната обител по думите на Коев се пазела от старите монахини в манастира „Св. Богородица” в Арбанаси.

„Това е първият кръстен знак над старата българска столица. Той ще пази, закриля и благославя всички жители и гости на богоспасимия, свещения град Велико Търново – духовната и историческата столица на България”, каза Евгени Коев.

В реализацията на проекта с дарения на материали и финансова подкрепа са участвали младежи от местната организация на войводите, вярващи християни, съмишленици на идеята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *