Заминаващите за студентска бригада в САЩ тръгват със застраховка за 100 000 долара срещу коронавирус

Тази година желаещите учащи да работят в Щатите са в пъти по-малко

 

НАЛИЦЕ Е ОСЕЗАЕМ ОТЛИВ НА СТУДЕНТИ ОТ РЕГИОНА И СТРАНАТА, КОИТО ЩЕ ЗАМИНАТ НА БРИГАДА В САЩ. Причина за това е безпрецедентната ситуация, свързана с пандемията от коронавирус, и фактът, че Страната на неограничените възможности продължава да е лидер в световната антикласация на инфектираните с COVID-19. Липсата на работна ръка в Щатите обаче принудила тамошните работодатели да предложат много по-изгодни условия на бъдещия си персонал, така че студентите, които ще заминат, със сигурност ще успеят да изкарат по-добри пари, отколкото ако вирусът не бе ударил най-мощната икономика на планетата.

„Ситуацията с COVID-19 безусловно повлия на броя на студентите, които тази година ще заминат на бригада. В сравнение с минали години има чувствително завишение на броя на тези, които са се записали за участие и впоследствие решават да не прекарат своята лятна ваканция в САЩ“, заяви пред „Борба“ Камелия Николова, представител за Велико Търново на водещата туристическа агенция Usit Colours.

По думите й винаги при отказ от програмата за студентска бригада има определени административни такси, които не подлежат на възстановяване. Това обаче, което компанията успяла да договори с американските си партньори, е значително облекчаване на финансовите условия за местните студенти, които са предпочели да прекратят заявката си за работа зад океана.

НЯКОИ РАБОТОДАТЕЛИ ОТ САЩ ДЕКЛАРИРАЛИ НЕВЪЗМОЖНОСТТА СИ ДА ПРИЕМАТ СТУДЕНТИ ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН, други пък отказали офертите си заради пандемичните ограничения в района, в който оперират. Имало и такива, които изцяло отменили летния си туристически сезон, защото не успели да покрият изискванията на Държавния департамент на САЩ по отношение на критериите за наемане на чуждестранни студенти по обменни програми.

„Все още има достатъчно работодатели, които да предложат позиции на нашите студенти. С облекчаване на противоепидемичните мерки и с възвръщането към нормалния ритъм на живот получаваме запитвания от много американски компании за наемане на студенти за летния сезон. Очаква се сезонът да се удължи, което ще даде възможност на заминаващите студенти да имат заетост за три пълни месеца – юли, август и септември. В някои туристически райони нуждата от сезонна помощ е наистина сериозна и работодателите дори предлагат доста по-атрактивни условия от стандартните им предложения – увеличено заплащане, бонуси, безплатно настаняване, дори в някои случаи и финансиране на част от разходите за самолетен билет“, уточни Николова.

МЕСТНИТЕ СТУДЕНТИ, КОИТО ЩЕ ЗАМИНАТ, НЯМАТ АНГАЖИМЕНТИ ДА ДОКАЗВАТ С PСR ТЕСТОВЕ ЗДРАВНИЯ СИ СТАТУС, нито за предоставяне на информация или декларация за боледували близки и роднини. При пристигане в САЩ единственото, което трябва да направят, е да попълнят стандартни митнически документи.

Всички млади хора, участващи по обменните програми, задължително пътуват със здравна застраховка с високо покритие – поне 100 000 щатски долара, покриваща целия период на пътуване и престой в САЩ.

„Това е изискване на Държавния департамент на САЩ и се е спазвало стриктно през годините на съществуване на тази програма. В настоящия момент с оглед на ситуацията към застрахователния план е добавено и покритие, включващо тестване и евентуално лечение при заразяване с COVID-19. Естествено, надяваме се на никого от нашите клиенти да не се наложи да използва здравната си застраховка“, заяви представителят на Usit Colours.

Първите студенти от региона, които ще прекарат лятото си зад океана, са пристигнали в САЩ на 17 юни. На повечето от местата, където се очаква да се установят, не се налага карантина или се очаква това изискване да бъде отменено към момента, в който студентите ще кацнат там.

В РАЙОНИТЕ, КЪДЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИЗОЛАЦИЯТА ЗА ПРИСТИГАЩИ, РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ПОЕЛИ АНГАЖИМЕНТ ДА ОСИГУРЯТ БЕЗПЛАТНО НАСТАНЯВАНЕ или да помогнат с посрещането на разходите за периода, в който студентите няма да имат доходи.

След следващите три месеца младите хора ще бъдат ангажирани в традиционните за бригадите в САЩ работни места – хотели, ресторанти, увеселителни и национални паркове, магазини за сувенири и дрехи. Според графиците за лятната ваканция и началото на новата академична година на университета следващите могат да останат там до края на септември или началото на октомври.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.