Водещи новиниЗдравеОбщество

РЕКОРД: Близо девет тона пластмасови капачки събраха от региона

Великотърновска област подкрепи инициативата „Капачки за бъдеще”, чрез която се купуват кувьози

 

ПРИ ОГРОМЕН ИНТЕРЕС ПРЕМИНА ИНИЦИАТИВАТА ЗА ПРЕДАВАНЕ НА ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ В РАМКИТЕ НА КАМПАНИЯТА „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Организаторите посрещнаха хиляди ентусиасти на мобилен пункт на паркинга на стадион „Ивайло“. Само за първия час от началото на акцията бяха предоставени три тона капачки и се наложи да се търсят доброволци, които да помагат в товаренето и разпределянето на изделията в камионите.

В събитието се включиха деца и техните родители, пенсионери, детски градини, организации, държавни структури и дори общински служители. За първи път бяха отчетени дарения в толкова големи размери, като например предоставеното от местната фондация „Ген. Протогеров“ – 150 кг, и община Сухиндол – 100 кг. Половин тон пък бе количеството от металната конструкция във формата на сърце, намираща се в парк „Дружба“.

Преобладаваха големи туби, пълни с капачки, като един от дарителите се бе постарал да подреди изделията в последователност – бяло, зелено и червено.

ВСИЧКИ, КОИТО ПОДКРЕПИХА АКЦИЯТА, ПОЛУЧИХА БЛАГОДАРСТВЕНА ГРАМОТА.

Сред тях бе 7-годишната Кристина Василева от старата столица, която събирала капачки през изминалите шест месеца. Тя се включи в инициатива с 8 килограма, като сподели, че се чувства горда, задето помага за купуването на кувьози за бебета.

Организаторите припомниха, че кампанията се провежда изцяло на доброволни начала и нито един от доброволците не получава заплащане за труда си. Идните дни предстои да съобщят точния резултат от акцията, тъй като е нужно време за претегляне на всички събрани изделия. След това ще се реши кои болници да бъдат подпомогнати с медицинска апаратура за бебета.

Поне 16 тона са необходими за закупуване на един кувьоз.

ДО МОМЕНТА АКЦИЯТА Е ОСИГУРИЛА МЕДИЦИНСКА ТЕХНИКА ЗА ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ 22 ГРАДА. В търновската болница е направила дарение перфузор и фетален монитор, а в горнооряховската – кувьоз.

Освен във Велико Търново събитието на „Капачки за бъдеще“ се проведе в още 11 града. Следващото идване на организаторите ще е през есента.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *