Върнаха маските на закрито, 300 лв. глоба, ако не носиш

ЗА ТРЕТИ ПЪТ ОТ НАЧАЛОТО НА ПАНДЕМИЯТА ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ ИЗДАВА ЗАПОВЕД ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕ НА ПРЕДПАЗНИ МАСКИ НА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА. Причина за въвеждането на мярката е драстичното повишение на броя заболели от коронавирус в България за последните две седмици.

Всички, които посещават хранителни магазини, молове, държавни учреждения и т.н., трябва да са с лични предпазни средства, в противен случай подлежат на глоба от 300 лв. Заповедта продължава да важи и за хората, пътуващи с обществения транспорт. Мярката влиза сила от вторник.

Министър Ананиев изрази тревога, че заболеваемостта може да се покачи още заради неспазване на дисциплината от голяма част от българите. „Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50% на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства. Това се отнася за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания“, уточни той.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като трябва да се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50%, т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятие, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина.

„До края на седмицата ще решим дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната“, допълни още здравният министър.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.