Инвалид, мамил с евтин инсулин, жали двегодишната си присъда

50-годишният Тихомир Бочев се представял за дистрибутор на „Чайка фарма” и прибирал солидни суми

 

ОСЪДЕН НА ДВЕ ГОДИНИ ЗАТВОР МНИМ ДИСТРИБУТОР НА ИНСУЛИН ЖАЛИ ПРИСЪДАТА СИ ПРЕД ОКРЪЖНИЯ СЪД ВЪВ В. ТЪРНОВО. Той оспорва и вредата от 31 000 лева, която е нанесъл на търновец и която трябва да му плаща с лихвите. Наред с това прокуратурата пък иска още по-сурово наказание за 50-годишния Тихомир Бочев. През 2015 г. той се е подвизавал като търговски представител на компанията „Чайка фарма”, какъвто никога не е бил, и мамил клиенти и търговци с обещания за евтини медикаменти. В началото на тази година районните съдии в старата столица го признаха за невинен в това, че с извършената измама е причинена имотна вреда за разликата от 30 980 лв. до 75 632 лева, каквото бе обвинението на прокуратурата. Но за сметка на това, макар мъжът да е инвалид, бе пратен за две години зад решетките при първоначален общ режим. Сега процесът се гледа в края на тази седмица от Окръжния съд.

 

ПРИБРАЛ 75 000 ЛВ. САМО ЗА ДВА МЕСЕЦА

 

Само за два месеца Бочев успява да завлече млад търновец с рекордната сума от 75 632 лева, от които е осъден на първа инстанция да връща 31 000 лв. Тихомир въртял престъпната си и добре скроена схема преди пет години, но бе изправен пред съда едва в началото на 2020 г. Мъжът е от Ловеч, с ТЕЛК заради диабет и познава добре всичко нужно за диабетно болните хора. Преди е бил осъждан за измама условно. През 2015 г. решил да използва познанията си за ползване на глюкомери, писалки за поставяне на инсулин, ползването на инсулина и всички нужни консумативи за контролирането на това заболяване. Бочев започнал да купува всичко това от склад в Плевен и държал стоката в кашони в дома си. Реални сделки с медицинските консумативи не е извършвал, но ги ползвал за мостри по време на измамата.

ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2015 Г. БОЧЕВ ОТИШЪЛ НА ГОСТИ НА СЕЛО НА СВОЙ ПОЗНАТ, КОЙТО ЖИВЕЕЛ ВЪВ В. ТЪРНОВО. Измерил кръвната захар на Б. Х. с апарат и му препоръчал да влезе в конкретна болница в Плевен, на която продавал консумативи. Приятелят му повярвал, особено след като получил подарък нов апарат за мерене на кръвната захар. Мнимият дистрибутор убедително обяснявал как това, което носи в куфарите си за мостри, го пласира в Северна България. Малко след това дошла и офертата за работа – приятелят да работи също за голямата компания „Чайка фарма“ и да отговаря за Павликени и Левски. След това в капана на Бочев паднал и синът на неговия приятел Алексей Х. Измамникът обяснявал, че най-много пари – 30% печалба, се изкарват, когато консумативите се предлагат в аптеки, а плащането става от Здравната каса, но в срок от 30 до 45 дни. Другата възможност била продуктите да се предлагат на джипита, но печалбата за дистрибутора тогава била 20%. Синът на приятеля му имал свободно време и решил да пробва да стане дистрибутор заедно с Бочев и да отговаря за В. Търново. Убедително мошеникът заявил, че жената, която била на тази позиция, била изтеглена от компанията в София. Дори за по-голямо доверие бил имитиран разговор по телефона с висш служител на „Чайка фарма“, който по време на разследването се оказал трето лице от многобройните неволни помагачи на ловешкия измамник.

СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ИМАЛО ДОГОВОРКА ЗА РАБОТА, НА ТЪРНОВЕЦА БИЛИ ПОКАЗВАНИ МОСТРИ ОТ СТОКАТА НА БОЧЕВ, които трябвало да се пращат по куриер в различни аптеки или на различни адреси в страната. Плащането обаче ставало от А. Х. Мъжът затънал в заеми от роднини и приятели. Накрая сумата набъбнала до 75 632 лв. Въвлеченият търновец обиколил няколко аптеки лично, на които уж бил пращал мостри, но те му отговорили, че никога не са получавали нищо и не работят по този начин.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *