4258 четения

Узакониха неделния пазар в Джулюница, народът победи чиновниците

Кметът д-р Ивелина Гецова и съветникът Тодор Тодоров с епистоларни престрелки, извадиха чатове на показ

 

НАСТЪПИ ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА СЛЕД ЕДНОСЕДМИЧНА КАМПАНИЯ ПО ЗАЩИТА НА ТРАДИЦИОННИЯ НЕДЕЛЕН ДЖУЛЮНСКИ ПАЗАР, който бе забранен със заповед на кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Популярното тържище бе регистрирано като обект за търговия с храни на дребно по Закона за храните и получи необходимото удостоверение на дейност от Областната агенция по храните във Велико Търново. Документът бе връчен в края на седмицата на кмета на Джулюница Мариан Точев и това даде зелена светлина на всички търговци да подредят стоката си по щандовете в неделя, въпреки че се бяха заканили отново да търгуват и без да бъде реализирана процедурата по регистрация.

Според удостоверението от Областната агенция по безопасност на храните, на пазар може да се продадат пресни, консервирани, сготвени и замразени зеленчуци и плодове, гъби, нектари, сокове, компоти, подправки, но не и месо и месни продукти. Промишлените стоки също имат място на тържището, тъй като те не подлежат на регулация от страна на ведомството.

Узаконяването на пазара доведе до конфликт между д-р Ивелина Гецова и общинския съветник Тодор Тодоров, на който станаха свидетели 1700 души, членуващи във Фейсбук групата „Да спасим пазара в Джулюница“. Представителят на партия „Земеделски съюз Александър Стамболийски“ публикува снимка на SMS, който е изпратил на д-р Гецова на 12 юни – същия ден, в който тя издаде заповедта за затваряне на тържището, провокирана от писмо от Областната дирекция по безопасност на храните, уведомяващо, че тържището противоречи на Закона на храните. Текстът на телефонното съобщение гласи: „Не бързай да затваряш пазара в Джулюница! Имаме един месец, за да си подредим нещата. Току-що бях при шефката на БАБХ“. ТОДОРОВ ОБВИНИ Д-Р ГЕЦОВА, ЧЕ Е ПРИБЪРЗАЛА И ДИРЕКТНО ЗАТВОРИЛА ПАЗАРА, БЕЗ ДА ИЗПОЛЗВА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ОТСРОЧКА С МЕСЕЦ, който държавният орган предоставил за узаконяване. След това подчерта, че е подала заявлението за регистрация без съпровождащите го документи, което от своя страна блокирало процедурата. Останалите седем документа подготвили и занесли от кметството в Джулюница.

В своя защита кметица на Лясковец публикува снимки на всички книжа, които е подала в Областната агенция по защита на храните, и подчерта, че именно вследствие на нейното заявление се стигнало до узаконяване на пазара. Аргументира заповедта за затваряне на тържището с факта, че е длъжностно лице, което трябва да спазва нормата на закона.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Узакониха неделния пазар в Джулюница, народът победи чиновниците

  • 22.06.2020 в 18:46
    Permalink

    Пазарът е добър, добре разработени прочут. Не бива и няма за що да се затваря….!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *