Горещи новиниОбщество

Воден ад в Пчелище, щетите са за над половин милион

50 литра на кв. метър заляха селото за 15 минути, местната власт на крак.

НАД 500 ХИЛ. ЛВ. СА ЩЕТИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО СЕЛО ПЧЕЛИЩЕ, КОЕТО ПОПАДНА ВЪВ ВОДЕН АД И САМО ЗА 15 МИНУТИ ВЪВ ВТОРНИК ВЕЧЕРТА БЕ ЗАЛЯТО ПОЧТИ ИЗЦЯЛО. Това сочат предварителните данни на експерти след огледа им за пораженията.

Изцяло отнесени са двете основни улици, както и настилките на няколко второстепенни. Десет частни имота също са залети и с множество поражения от стихията. Пороят, който е бил над 50 литра на квадратен метър за изключително кратък период, е потопил и сгради в съседното Велчево.

След подадените сигнали кметът на Велико Търново Даниел Панов незабавно се свърза с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за необходимостта от спешно отводняване. Към Пчелище веднага са изпратени четири специализирани камиона с отводнителни помпи. От фирма „Надежда“ осигуриха комбинирана машина за почистване на уличната мрежа. На място бе и заместник-кметът проф. Георги Камарашев.

От Община Велико Търново внасят искане за финансиране на ремонта на поразените настилки още на следващото заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Веднага след отводняването на къщите в с. Пчелище техниката отива в с. Велчево, където има една наводнена къща.

„Благодаря на екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, които за втори път днес се отзовават незабавно при възникнала ситуация“, коментира кметът Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *