Арборист ще обгрижва вековния чинар пред Старата болница

АРБОРИСТЪТ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МАРТИН МИТОВ ЩЕ ПОДРЕЖЕ И ОБЕЗОПАСИ ДАРОМ ИЗСЪХНАЛИТЕ КЛОНИ НА ГОЛЕМИЯ ЧИНАР ПРЕД БАЗА II на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. За труда си младият мъж не желае заплащане и дори съвсем сам изявил желание да направи обработването на дървото. Инициативата вече получи зелена светлина от местната власт във Велико Търново.

„Пожелах да направя обезопасяване, защото видях, че дървото има нужда от професионална грижа. Безразсъдното кастрене може да го убие, а забелязах, че навътре в короната има отрязан клон, който стои там, и съществува риск по всяко време да падне и да нарани някого, който минава отдолу“, сподели Мартин.

По думите на арбориста ще отнеме не повече от ден, за да обезопаси чинара, който според него е на поне 100 години. Планира да направи необходимото за дървото в края на седмицата. Негова помощница ще е приятелката му, която изучава науката за професионална грижа за дърветата и ходи с него по обектите, за които поема ангажимент Мартин.

„Поне същото разстояние около чинара, колкото е короната му, ще бъде обезопасено за хората в района. Не трябва да има и паркирани коли в близост. Отрязаните клони ще бъдат контролирано спускани с въже. Мой приятел пък ще осигури извозването на клоните“, допълни той.

МИТОВ КАЗВА, ЧЕ ИМА НАМЕРЕНИЕ ДА ПРОВЕДЕ БЕЗПЛАТЕН СЕМИНАР ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, на който да сподели повече информация относно правилното обработване на дърветата.

„Похвално е, че има интерес от страна на местната управа за поддръжката на дърветата в градска среда, но заради липса на компетентност от страна на служителите, без да ги обиждам, тъй като това е цяла наука, намесата може да е пагубна за дърветата. Трябва да направим всичко възможно да съхраним растенията и да запазим различните видове“, подчерта търновецът.

Мартин е завършил курс за арбористи в София, организиран от Асоциацията на арбористите в България, и от близо две години е лицензиран в тази област. Един от най-екстремните обекти, по което е работил, е 37-метрова топола.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *