Експерти от БАН реставрират ценната колекция от животни на Хуманитарна гимназия

Сбирката може да стане начало на Природо-научен музей във Велико Търново

 

ЕКСПЕРТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ПРИРОДО-НАУЧЕН МУЗЕЙ ПРИ БАН ЩЕ РЕСТАВРИРАТ ПРЕПАРИРАНИТЕ ЖИВОТНИ ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА ПРОФИЛИРАНАТА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Търновското училище е единственото в страната, което притежава подобна колекция от препарирани и съхранени във формалин животни и птици. Експонатите са събирани в продължение на век и са дарени на училището, което дълго време ги е пазило в специален кабинет.

„За съжаление, когато аз поех училището, този кабинет не съществуваше, а зная, че цялата сбирка е участвала в обучението на децата в часовете им по биология и това е било така до 2015 г. След това кабинетът е превърнат в склад. Препарираните животни и птици и всички стъкленици с формалина бяха насъбрани в една стая. Тогава са се изгубили и голяма част от етикетите, което сега ни затруднява да разпознаем всички препарирани животни, които притежаваме. Още по-трудно е с птиците“, признава директорът на гимназията Павлин Витанов.

Учителката по биология Пламена Василева била тази, която дала идеята за БАН. Директорът веднага написал писмо до академията и получил отговор в рамките на три дни. Специалистите от Природо-научния музей поели ангажимента да помогнат за идентификацията на всички експонати, а след това и да реставрират тези, които са пострадали от времето, преместванията и недобрите условия на съхранение.

182 СА САМО ПРЕПАРИРАНИТЕ ЖИВОТНИ В УНИКАЛНАТА СБИРКА НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ. Маймуна, алигатор, миникенгуру, пеликан, черен щъркел, хамелеон, дива котка, таралеж са съхранени в колекцията. Гимназията притежава дори уникален екземпляр на птицата Киви. „Имаме толкова много птици, че на мен самата ми е трудно да кажа името на всяка от тях. Доколкото успяхме, ние сами почистихме експонатите и отново ги подредихме в кабинета по биология. Сега учениците учат сред тях и могат постоянно да ги наблюдават и изучават. В шкафове сме показали и стъклениците със запазените във формалин екземпляри“, разказва Пламена Василева. И допълва, че в сбирката има вкаменелости, някои от тях оригинални, някои са копия, изработени от гипс за нуждите на обучението. В колекцията има съхранен дори и човешки ембрион, който е около 12 – 14-ата гестационна седмица. Така децата могат да видят пъпната връв, част от плацентата, дори и половите белези на ембриона, които са развити.

Учителите в гимназията се надяват до края на годината проектът за реставрация да приключи. Според уверението на директора на Природо-научния музей Павел Стоев, неговите експерти ще дойдат на място, за да работят с експонатите. Преди това обаче екипът на училището ще трябва да изпрати снимки на всички животни и птици, за да преценят ботаниците доколко повредени са екземплярите и да направят тяхната идентификация.

БАЗА ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ПРИРОДО-НАУЧЕН МУЗЕЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТАЗИ БОГАТА КОЛЕКЦИЯ, ПРИЗНАВА ДИРЕКТОРЪТ НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ. И допълва, че след като тя бъде възстановена в пълния й блясък, кабинетът ще бъде отворен за всички деца от Велико Търново, които имат желание да разгледат сбирката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “Експерти от БАН реставрират ценната колекция от животни на Хуманитарна гимназия

  • 24.06.2020 в 9:25
    Permalink

    „…за да преценят ботаниците доколко повредени са екземплярите…“ Не трябва ли зоолозите да прегледат експонатите. Ботаниците се занимават с растенията.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *