Скандал в „Етър ВТ“, играчите отказаха да тренират

Председателят на УС проф. Георги Камарашев: „Плащаме заплатите за май, клуба ще го има”

 

ИГРАЧИТЕ НА „ЕТЪР ВТ“ ОБЯВИХА БОЙКОТ И ОТКАЗАХА ДА ИЗЛЯЗАТ НА ВЧЕРАШНАТА ТРЕНИРОВКА ЗАРАДИ „ОТНОШЕНИЕТО НА РЪКОВОДСТВОТО“ И НЕПОЛУЧЕНИ ПРЕМИИ ЗАПЛАТИ.

Вместо на тренировка след снощната загуба на важния мач с „Царско село“ футболистите се събраха в кафенето пред стадиона, за да анализират ситуацията. Отборът поиска среща с председателя на Управителния съвет на клуба проф. Георги Камарашев, за да разговарят. От името на всички футболисти изявление направи капитанът Иван Стоянов.

„Спираме тренировките заради отношението на ръководството. Излизахме в мачовете, играхме като мъже, но накрая хората плюят нас. Беше важен мач срещу „Царско село”, нормално бе преди него да ни покрият част от дължимото. Вместо това – никой не идва да каже нищо. В крайна сметка ние издържаме семейства. Дължат ни част от заплатата за април и за май, три премии, 4 – 5 наема… Няма да тренираме, докато не дойдат и се срещнат с нас. Вчера няколко човека играхме на инжекции, на практика май си плащаме, за да играем в „Етър”. Но пак казвам, нормално е да има затруднения в плащанията, но нас повече ни боли от отношението към нас. Целият отбор е на това мнение”, заяви Иван Стоянов.

Подобна позиция изрази и нападателят Иван Петков, един от малцината великотърновци в състава: „Исканията ни са да ни изплатят възнагражденията – премии, една заплата, повечето момчета имат да плащат наеми. Трябва да дойде някой от ръководството и да каже какво се случва. Ние сме обидени, защото вчера преди важния мач никой не се появи да ни каже какво се случва, да ни надъха… Снощи повлия и всичко случващо се в последните седмици. Не се получи мачът, но това е съвкупност от много натрупани неща. Момчетата сами си плащат инжекциите, само за да могат да играят. На терена винаги сме си оставяли душата.

Нишката се къса с ръководството, все пак имаме семейства и деца и си трошим краката за клуба. Чакахме г-н Камарашев да се появи, но явно имат ангажименти в общината, надявам се утре да ни каже какво са решили. След като говорим с него, целият отбор ще прецени какво ще правим оттук нататък. Ние сме всички заедно, не сме скачали срещу треньора, всички искаме „Етър“ да остане в Първа лига“, каза той.

БРОЕНИ МИНУТИ СЛЕД КАТО СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ СИ ТРЪГНАХА, ШЕФЪТ НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА КЛУБА БЕ НА СТАДИОНА И РАЗГОВАРЯ СЪС СТАРШИ ТРЕНЬОРА НА ТИМА ПЕТКО ПЕТКОВ И ДИРЕКТОРИТЕ СТЕФАН АТАНАСОВ И СТРАЦИМИР ТИНЧЕВ.

Проф. Г. Камарашев: „Етър ще го има, всички отбори по света страдат от пандемията”

„Всеки има право на искания, но степента на удовлетворяването им зависи от много други фактори. Ще положим усилия поетапно да задоволим исканията им. Има решение, но не може да стане с магическа пръчка. Същото става и в световни грандове. Когато дойдох на стадиона, играчите вече си бяха тръгнали, но имах разговор с администрацията и с треньора Петко Петков. Обсъдихме нещата, Петков е изключително разумен човек. В последните години съм работил с няколко треньори, по-разумен човек от Петко Петков не съм виждал. Що се отнася до играчите, да се тръгва само с „дайте“, обаче не може да стане. В целия свят има вододел – до коронавируса и след него, никой не знае колко време трябва, за да се нормализират нещата.

Имаме налични финансови средства, след малко ще изплатим заплатите за май. Имаме задължения към НАП и договореност с тях, която спазваме , за да имаме лиценз. Остава да получат две премии и пари за квартирите, които са около 30 000 лв., те не са налични, но разчитаме на великотърновския бизнес да ни подпомогне.

Не е имало нарушаване на комуникацията между нас и играчите. Не може да ми кажат, че искат с мен среща в 12 часа, и изведнъж да оставя всичко и да тръгна.

Ако футболистите очакват аз да вървя от човек на човек да ги мотивирам, това няма да стане, имам си и други задължения. Ако те са професионалисти и подхождат така към спорта, няма в трудни моменти да извиват ръцете на ръководството преди всеки мач. Очаквам да подновят тренировки.

Знаете какви мачове предстоят, възможно е „Етър“ да остане, възможно е и да изпадне. Снощи имаше негативен резултат. Ако мотивацията е равна на финикийски знаци, могат да се обяснят тези неща. „Етър“ ще го има“, каза проф. Камарашев.

Петко Петков Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

След срещата пред медиите говори и старши треньорът Петко Петков:

„Ясно е, че има забавени плащания, явно това им дойде на футболистите в повече. Решението е колективно на целия отбор. Какво да ви кажа? Те са си в правото, полагат много труд и усилия, въпреки че загубихме последния мач. Надявам се нещата по-бързо да се оправят и стабилизират.

Проф. Камарашев дойде, дадоха уверения от Общината, че нещата ще се стабилизират. Силно се надявам нещата да се успокоят и отборът да продължи да тренира, защото не сме загубили шансовете си за оставане в групата.

Ако ви кажа, че е лесно да ги мотивирам, ще ви излъжа. Но аз съм човек, който е поел ангажимент към клуба, и да не взема една стотинка до края на сезона, пак ще бъда тук, в „Етър“. Но пак ще кажа, че играчите са истински мъже, въпреки проблемите тренираха и играеха в мачовете всеотдайно, това мога да го гарантирам. Мисля, че въпреки всичко ние имаме сили като клуб и организация да се справим със ситуацията и да продължим участието си в Първа лига.

Следващата тренировка е утре вечерта, не ми се коментират финансовите въпроси, защото аз съм наравно с отбора, на мен също дължат пари. Най-важното е да се организират нещата, аз съм оптимист, може би последният оптимист в „Етър“, бе мнението на Петко Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *