Как физиката и химията могат да са интересни даже при дистанционно обучение

Ученици стават преподаватели в СУ „Емилиян Станев” – най-голямото местно училище

 

СИМУЛАЦИИ, ФИЗИЧНИ И ХИМИЧНИ ЕКСПЕРИМЕНТИ, ПРОЕКТИ И ТЕСТОВЕ, ДОСТЪПНИ С QR КОД, НАПРАВИХА ОНЛАЙН ЧАСОВЕТЕ НА ВЕСЕЛКА НЕДКОВА ОСОБЕНО ИНТЕРЕСНИ ЗА НЕЙНИТЕ УЧЕНИЦИ. Тя е преподавател по физика и химия в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, където работи с тийнейджъри от 8 до 12 клас, и не крие, че дистанционното обучение й е осигурило повече свобода и възможност да провокира интереса на възпитаниците си към експерименти и самостоятелна работа. И така да ги превърне в учени и изследователи. Освен това тя е дала възможност на най-смелите да влязат в нейните обувки, да подготвят теоретична тема от изучаваните и да я представят пред съучениците си.

„Практическите занимания винаги са най-интересни за децата, защото тогава те могат да „видят“ и дори да „пипнат“ голяма част от съдържанието, което учат като теория. За съжаление, класната стая ни ограничава, времето – също. Затова сега реших да се възползвам от извънредното положение и да им дам като домашно част от тези експериментални задачи. За да ги решат, те трябва да си прочетат урока, да докажат, да напишат, да изобразят в графика отговорите. И така трупат и функционална грамотност – този термин, който стана така актуален напоследък, който всъщност означава, че децата не разбират съдържанието на текста, който четат“, казва Веселка Недкова. И уточнява, че именно заради междупредметните връзки би й се искало в класовете, на които преподава, тя да води и двата предмета – и физика, и химия, защото тогава резултатите на учениците са удивителни.

Нейните възпитаници имали възможност да разберат какво точно е фотоефект, да изследват топлинно излъчване, да проучат Закона на Ом и всичко това в домашна обстановка. „Задавам домашното, помагам им, като им казвам стъпките, които трябва да извървят, за да намерят отговора, и те тръгват. Правят симулации и се справят и най-важното е, че по този начин те кръстосват между знанията си по физика, химия, математика, музика, изобразително изкуство“, казва още г-жа Недкова. За да предизвика интереса на тийнейджърите си, тя самата направила куп презентации, от които те могат да разберат защо например небето е синьо, откъде идва зеленият цвят на листата и т.н, и т.н.

МОЖЕ БИ НАЙ-ИНТЕРЕСНИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОСТАВАТ ЧАСОВЕТЕ, В КОИТО ТЕ САМИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ПРЕПОДАВАТЕЛИ. Така преминали някои от заниманията на бъдещите музиканти, които направили уникален проект по астрономия, като обвързали Луната като небесно тяло с музиката. И докато поднасяли информацията за Луната и звездите, децата свирили „Лунната соната“ и изпълнили всички песни, в които става дума за звездите, и които те знаят.

С художниците Веселка Недкова направила час за цветовете. Децата сами намерили информация за топлите и студените цветове, обяснили защо едните са топли, другите – студени, как влияят върху психиката.

От миналата година Веселка Недкова дава на учениците си и тестове, които те отварят с QR код и могат да ги решат директно в телефоните си. Първите, които тя включила в експеримента, били миналогодишните седмокласници. „Вече дори не ми е нужно да разпечатвам QR кода на хартия. Прожектирам им го на интерактивната дъска и те действат. Справят се бързо и работата с умни устройства не ги затруднява, затова избирам технологиите да присъстват в часовете ми“, признава г-жа Недкова.

Всяка година тя прави открити уроци и със своите колеги от началния етап в гимназията. Така учителите се опитват да направят прехода на четвъртокласниците в по-горния курс на обучение малко по-лесен и да намалят стреса на децата. „Имали сме урок по приемственост с четвъртокласниците и с моите пораснали вече деца. Тази година направих урок за енергията и силата в един четвърти клас и дадох на малчуганите тест, който решаваха пак с QR код“, разказва г-жа Недкова и допълва, че специализираните кабинети в СУ „Емилиян Станев“ са отворени винаги, когато хлапетата пожелаят да отидат на гости и да си поговорят с бъдещите си учители.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *