Ротаракт дари модерен термостат на кръвния център

В звеното отчитат отлив на кръводарители заради пандемията от коронавирус

 

ЦЕНТЪРЪТ ПО ТРАНСФУЗИОННА ХЕМАТОЛОГИЯ В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ТЕРМОСТАТ. Уредът е осигурен от Ротаракт клуб Велико Търново и е на стойност 1900 лв. Средствата били събрани през февруари, когато отбелязали рождения ден на организацията. Реализирането на жеста се забавило заради отлагане на доставката във връзка с кризата заради коронавируса. Дарението бе прието от медицинския директор на болницата д-р Галина Гарева и началника на кръвния център д-р Марияна Витанова. Те посрещнаха представителите на Ротаракт клуб Велико Търново в новата база, на която се премести звеното преди няколко месеца. Бившата библиотека на лечебницата е изцяло модернизирана и трансформирана в медицинска инфраструктура за нуждите на кръвния сектор.

„Отделението по трансфузионна хематология е наш дългогодишен партньор в кампанията „В кръвта ти е да спасяваш животи“. Миналата година акцията се проведе в над 20 клуба в страната, като кръводарителите бяха около 1000. Нашата основна цел е да запознаем обществото с ползата от даряването на кръв. В България са необходими 200 000 банки кръв годишно, а се набавят около 160 000. Много малко хора знаят, че кръвта не се използва само за кръвопреливане, а от нея се извличат много вещества, правят се лекарства и т.н. Следвайки убежденията си за популяризиране на каузата, решихме да помогнем за обновяване на апаратурата в звеното“, заяви президентът на местната организация Ивайло Станчев. Той бе придружен от бъдещия президент на клуба Григор Григоров, който обеща и занапред да продължи благородното дело.

„Трудът на лекарите, които се борят ежедневно за живота на пациентите, невинаги бива оценен. Много е хубаво, като видим съпричастност, и сме благодарни за проявеното внимание“, отвърна д-р Гарева.

ТЕРМОСТАТЪТ ОТ РОТАРАКТ КЛУБ ЩЕ ЗАМЕНИ ДОСКОРО ДЕЙСТВАЩИЯ, КОЙТО БИЛ НА ПОВЕЧЕ ОТ 15 ГОДИНИ. Д-р Витанова обясни, че уредът ще бъде всекидневно използван и вече е вкаран в експлоатация.

„На всеки пациент му се прави специален скрининг за наличие на антиеритроцитни антитела, които биха създали проблеми при кръвопреливането. Всяка единица кръв, която ще се кръвопрелива, пък се съвместява с конкретния нуждаещ се пациент. Тези проби изискват темпериране на 37 градуса, а уредът осигурява постигане на тази температура“, обясни шефката на отделението.

Тя сподели още, че се наблюдава отлив на кръводарители заради пандемията от COVID-19. Аргументира твърдението си в факта, че за първите пет месеца на 2019 година е имало 1254 кръводарители, а за същия период през 2020 година на процедурата са се подложили 1136 души. Отпаднали две от мащабните кръводарителски акции, които били планувани в структурата, но за щастие, не се стигнало до невъзможност за удовлетворяване на нуждата от кръв на хоспитализираните пациенти.

В ЦЕНТЪРА ДЕЙСТВАТ ВСИЧКИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ, РАЗПОРЕДЕНИ ОТ ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО. На влизане се поставят калцуни, прави се дезинфекция на ръцете, а маската е задължителна. Екипът работи с шлемове и ръкавици.

„На всички кандидат-кръводарители се снема анамнеза. Следи се особено за такива, които са се завърнали от чужбина, имат близки под карантина и висока телесна температура. Няма условие за представяне на отрицателен бърз или PCR тест за коронавирус“, допълни д-р Витанова.

Като положителна тенденция отчете наличието на доброволни кръводарители на 18 години, каквато е долната възрастова граница за кръводаряване, които дават заявка да помагат и занапред.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *