6606 четения

Абитуриентка пропуска бала си заради 14-дневна карантина

Йоана Георгиева от Горна Оряховица се надява на компромис и да отпразнува подобаващо

 

18-ГОДИШНАТА ЙОАНА ГЕОРГИЕВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА Е НАПЪТ ДА ПРОПУСНЕ НЕСПРАВЕДЛИВО АБИТУРИЕНТСКИЯ СИ БАЛ. Тя е една от подложените на домашна карантина заради контакт с общинския служител, заболял от коронавирус в железничарския град. Инфектираният е и хореограф в ансамбъл „Сидер войвода“, където момичето играе народни танци. Тя присъствала на репетиция на групата миналата седмица, водена от диагностицирания с COVID-19. Заради това от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново издали предписание да остане в домашна изолация за 14 дни. Периодът изтича на 30 юни, а на 27 юни е абитуриентският бал на учебното й заведение, когато всички нейни приятели и съученици ще минат по червения килим. Така Йоана бива лишена да изживее един от най-важните моменти в живота си заради безотговорността на заболелия, тъй като стана ясно, че той е крил симптомите си в продължение на седмица, през която се срещал с много хора.

„12 години съм се трудела в училище. Безсънни нощи, кафета, енергийни напитки, труд за знания и добри оценки, оставих си здравето в училище и накрая да ми отнемат дипломирането и бала! Това не е справедливо. Още повече че в началото нямаше да имаме нито изпращане, нито бал, но абитуриентите от цяла България се обединихме и получихме позволение за изпращането, уви, аз го пропускам. Не успях да се сбогувам с учителите си и да чуя звънеца за последно, не успях да се видя със съучениците ми, да си взема дипломата, не успях да чуя речта на директорката, не успях да се насладя на програмата, която учениците от единадесетите класове направиха специално за нас, а сега и самия бал ще пропусна“, заяви Йоана.

18-ГОДИШНАТА ДЕВОЙКА Е ВЪЗПИТАНИЧКА НА СОУ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“ И ЕДНА ОТ МНОГОКРАТНО ПРОСЛАВИЛИТЕ ГОРНА ОРЯХОВИЦА В СТРАНАТА И ЧУЖБИНА като участничка във фолклорния ансамбъл „Сидер Войвода“ към читалище „Напредък 1869“. Разказва, че на 17 юни била на репетиция, а инфектираният хореограф носел предпазна маска. Нямала пряк контакт с него и дори не са се здрависвали. Три дни по-късно ръководителят на школата й звъннал и съобщил за заболелия.

„В събота срещу неделя в 23:00 и в 01:00 часа са ми звънели от полицията, но аз спях и не съм чула. На другия ден, 21 юни, дойдоха униформени до вкъщи и ми връчиха документа от РЗИ, че съм поставена под домашна карантина от 17 юни. Тоест наложена ми е изолация, преди аз да знам, че трябва да стоя вкъщи“, разказа абитуриентката.

Сподели, че не са й взимани проби за PCR тест, нито й е правен бърз тест. Ежедневно си мери температурата и съобщава резултата на личния си лекар. Няма никакви здравословни оплаквания.

Казва, че за нея не би било проблем да изкара 14-дневна карантина, но не и когато само четири дни я делят от възможността да присъства на абитуриентския си бал. Затова и с родителите си започнали да търсят контакт със здравните власти за намиране на начин да присъства на церемонията. Обаждали се в РЗИ, откъдето категорично заявили, че няма да прекратят преждевременно карантината й.

„Прочетох във Фейсбук профила на кмета Добромир Добрев, че ако тестовете на общинските служители са отрицателни, ще се върнат на работа до четвъртък. Защо не изследват и нас от ансамбъла и ако се окаже, че сме здрави – да мога да отида на бала си. ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА МИ НАДЕЖДА – НАШИЯТ ГРАДОНАЧАЛНИК ДА УСПЕЕ ДА ПОСТИГНЕ СПОРАЗУМЕНИЕ С РЗИ. Съгласна съм дори цяла вечер да нося предпазна маска. Смятам, че съм дала частица от себе си за прославянето на града, и заслужавам да мина по червения килим“, споделя тя.

А за тържествената вечер Йоана отдавна се била подготвила. Роклята й е ушита по поръчка още преди да се разрази пандемията от коронавируса по света. За празненството платила капаро за ресторанта и още едно заведение в размер на 30 и 80 лв. Загубата на парите обаче не са важното за нея, а фактът, че нищо не е в състояние да компенсира липсата на спомени от големия ден.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Абитуриентка пропуска бала си заради 14-дневна карантина

 • 24.06.2020 в 14:15
  Permalink

  Направете им изследвания , не им проваляйте единствентият в живота праздник.

  Отговор
 • 25.06.2020 в 6:23
  Permalink

  Да е жива и здрава, Голяма работа, балът,…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *