Проф. Николай Проданов остава преподавател във ВТУ, вузът му плаща 1800 лв. разноски

Правосъдният зам.-министър спечели дело срещу уволнението си

 

ПРАВОСЪДНИЯТ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПРОФЕСОР НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ СПЕЧЕЛИ И ВЪВ ВКС ДЕЛОТО СРЕЩУ УВОЛНЕНИЕТО СИ КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ. Определението е окончателно и с него се разпорежда да се плати на професора 1800 лв. разноски. Със същия съдебен акт ВКС отказва касационно обжалване на казуса поради недопустимост. Така се потвърждава решението на Окръжния съд във Велико Търново в полза на проф. Проданов от м.г. Тогава съдът присъди вузът да му плати 1500 лева разноски по делото.

Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов уволни дисциплинарно проф. Николай Проданов като преподавател в Юридическия факултет на 5 ноември 2019 година, заради неявяване на занятия и неотчитане на учебни часове през зимния семестър на учебната 2017-2018 година.

Проданов оспорва уволнението си като незаконосъобразно заради нарушена процедура. Поисканите и дадените от него писмени обяснения са били за деяния, които не са посочени в заповедта за дисциплинарното му уволнение.

Две съдебни инстанции се произнесоха Проданов да бъде възстановен на работа във Великотърновския университет. Решението бе обжалвано от ВТУ, но върховните съдии са му отказали на 11 май 2020 г., научи още „Борба”. Така 59-годишният заместник–министър на правосъдието, който отговаря за затворите и съдебната охрана, остава и преподавател във ВТУ. Сега той има право да заведе дело за уронване на престижа и плащане на финансово обезщетение срещу университета.

Нели СУКОВА

Сн. архив

 

One thought on “Проф. Николай Проданов остава преподавател във ВТУ, вузът му плаща 1800 лв. разноски

  • 29.06.2020 в 13:14
    Permalink

    Договорката е ясна. Бонджолов се оправдава с лошия си адвокат, който е предложен от Николай Проданов. Ново дело за обещетение няма да има. Двете страни са постигнали споразумение: Бонджулов ректор до невменяемост , Проданов– овъзмезден . От 20 г. виждаме едно и също.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *