„За всяка болка има билка…“ – магията на Еньовден

Имен ден празнуват Енчо, Еньо, Яна, Яне, Биляна, Ивет, Ивета, Деница, Янита

 

На 24 юни църквата празнува раждането на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, заемащ особено място в кръга християнски светци. Той не само кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан, на него е отредено „да върви пред лицето на Господа, да подготви неговите пътища, да просвети ония, които са в тъмнина и сянка смътна“.

В традиционната народна култура 24 юни е известен като Еньовден и отбелязва средата на лятото. Смята се, че на този ден слънцето изгрява много рано, изкъпано в „жива вода“, преобръща се три пъти и се връща назад. Достигнало вече своя връх, то започва да губи силата си и поема по пътя надолу, обръщайки се към зимата. Старите хора казват: „Свети Еньо намята девет клашника (кожуха) и отива на бял кон за сняг“.

С Еньовден се свързват най-късата нощ и най-дългият ден през годината, т.е. лятното слънцестоене.

Според традицията на този ден всички трябва да станат рано и да посрещнат изгрева на еньовденското слънце, за да усетят лековитата роса, която то отърсва от себе си, миейки се преди път. Започне ли да се показва слънчевият диск, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина, ще боледува.

Характерният момент в еньовденската обредност, свързан с календарното положение на празника, е традицията да се берат билки. Берат се 77 билки и половина – по една за всяка болест и половинка за нелечимата любов. Времето е точно фиксирано – от първи петли до изгрева на слънцето, защото се вярва, че това е времето, когато те притежават най-силни лечебни качества, докато росата не е паднала. Билките се берат от възрастни жени при пълно мълчание и задължително се сушат на сянка. С тях, откъснати в деня на слънчевото обръщане към зима, се „обръща“ и болестта. От билките се сплита еньовски венец, през който през деня се провират моми и момци за здраве.

На Еньовден имен ден имат Енчо, Еньо, Яна, Яне, Биляна, Ивет, Ивета, Деница, Янита и техните производни. И тъй като Еньовден се свързва с лечението и лекарствата, на 24 юни честитим и професионалния празник на всички магистър-фармацевти.

Д-р Миглена Петкова,

етнограф, заместник-директор на РИМ – Велико Търново

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *