Животът е най-евтин в България, „най-скъп“ е в Дания

Вижте още интересни данни за цените в европейските държави

Най-скъп е животът в Дания, а най-изгодно се живее в България, където разходите за живот са с почти 50% под средните за Европейския съюз. Ето още интересни данни за цените в европейските държави:

Датчаните плащат най-много за храна, а румънците – най-малко. Това сочат данните на Евростат за 2019 година. Като цяло разходите за живот са най-ниски в България (47,2% под средните стойности за Европейския съюз), следвана от Румъния (45,1% по-ниски). Първенец и тук е отново Дания, където разходите за живот са с 41,3% над средните за страните в ЕС. Следват Ирландия, Люксембург и Финландия.

Алкохол и тютюн – най-евтини в България сред страните от ЕС

Скъп Север, евтин Югоизток

Запазва се формулата „скъп Север, евтин Югоизток“, отбелязва в тази връзка “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ и цитира някои от данните. Алкохолът например струва най-много във Финландия и Ирландия, а най-евтин е в Румъния. В Ирландия най-скъпи са и цигарите, а най-евтини са в България.

За хотел и ресторант в Дания се плаща около три пъти повече, отколкото в България и Румъния. Черната техника е най-скъпа във Франция, като в тази категория стоки разликите в цените не са особено големи. Същото важи и за цените на облеклото, които са най-ниски в България, а най-високи – в Дания.

Швейцария е първенец

istock
istock

Непропорционално високи в сравнение с останалите продукти са цените на храната в Австрия. По този показател страната се нарежда в топ 3 заедно с Дания и Люксембург. В цяла Европа най-скъпи са хранителните продукти в Швейцария, Норвегия и Исландия.

Това са и трите държави, в които животът е най-скъп, като в общата класация Исландия леко задминава Норвегия, а Швейцария е първенец.

Херцеговина и Румъния. Данните не включват информация за доходите в съответните държави.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *