Водещи новиниОбщество

Планират голям увеселителен парк с 40-метрово виенско колело над Велико Търново

Даниел Панов: „Искахме да възстановим атракцията на Света гора, но мястото не е подходящо и затова я правим другаде”

 

ГОЛЯМ УВЕСЕЛИТЕЛЕН ПАРК С БЛИЗО 40-МЕТРОВО ВИЕНСКО КОЛЕЛО С ПАНОРАМНА ГЛЕДКА КЪМ СТАРАТА СТОЛИЦА, ЦАРЕВЕЦ, ТРАПЕЗИЦА, МОМИНА КРЕПОСТ, АРБАНАСИ И ЦЕЛИЯ РАЙОН ОКОЛО ВЕЛИКО ТЪРНОВО планира Общината. Това стана ясно след изказване на кмета Даниел Панов по време на вчерашното заседание на Общинския съвет, което се проведе онлайн. Градоначалникът отговори на питане на Общинския съветник Елена Чамуркова, посветено на темата с премахнатото в началото на 90-те години на миналия век 25-метрово виенско колело на хълма Света гора и постъпленията от ежегодните кметски балове, които първоначално бяха посветени на неговото възстановяване.

„Паркът (бел. ред. „Света гора“) беше изцяло реконструиран с европейски средства, като по проекта има мораториум да не се извършват промени в рамките на пет години. Той изтича тази година. След като обаче сме се консултирали с експерти и посетихме няколко места с подобни съоръжения, стигнахме до извода, че неговото място не е в този парк, а по-скоро в северната част на Велико Търново. Затова след придобиването на 20 дка от бившето Сержантско училище ще кандидатстваме по европейска програма за изграждането там на детски увеселителен парк. В него място може да намери и виенско колело, но Общината финансово няма как сама да го закупи, тъй като цените на едно ново съоръжение започват от 350 000 евро”, подчерта инж. Панов.

През 2015 г., по време на традиционния коледен благотворителен бал на кмета, бяха събрани 12 600 лв., предвидени първоначално за виенско колело, но през декември 2017 г. на поредния бал дарените 16 572 лв. бяха определени за реконструкция на детските площадки в ДГ „Слънце” и ДГ „Първи юни”. Така двете дарения бяха пренасочени за тези площадки и към 31 декември 2018 г. те станаха факт, припомни Даниел Панов.

В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СА ПРАВИЛИ ПЪРВОНАЧАЛНИ ПРОУЧВАНИЯ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВО КОЛЕЛО, КОЕТО ДА СЕ НАМИРА В СЕВЕРНАТА ЧАСТ НАД ГРАДА на мястото на бившето Сержантско училище. Една от последните оферти е на италианска фирма. Според концепцията на местната управа именно на това място трябва да се оформи и увеселителният парк. В близост пък се намира новият буферен паркинг за туристически автобуси, който се прави в момента. От тук ще тръгват и електробусите, които ще бъдат доставени до броени дни в старата столица. Именно на това място ще спират с автомобилите си туристите, ще могат да посещават парка и с талона за паркиране ще се движат с екологично чистия транспорт до хотелите си. Финансирането за новата местна атракция може да дойде с новия програмен период по програмата „Развитие на регионите“, която замества настоящата „Региони в растеж“. В нея сме в един клъстер заедно със София и Варна.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Планират голям увеселителен парк с 40-метрово виенско колело над Велико Търново

 • Бравос, умници ! Гледката на север/северозапад ще бъде особено вдъхновяваща… През, ако не ме лъже паметта 1984 г. или около времето когато идва Дипломатическия корпус, или там някъде, вестник Борба излезе с притурка, какви са плановете на партията и как трябва да изглежда града към 2000 г. Говореше се за плаватлна Янтра, парк с водни каскади на центъра, увеселителен парк и зоологическа градина на картала, въжени линии м-у Трапезица и Царевец и т.н., потърсете, почетете… Та, исках да кажа, че преписване от старите вестници само не върви, и акъл трябва…

  Отговор
  • Всичко на книга го докарваме, идеи бол, реализация нула ( 0 ) …. И така от време оно, зададат се избори, извадят се идеите и проектите от скрина и после тихо в следващите 4 години …

   Отговор
  • Това изглежда много хубаво, дано скоро да се усъществи разбира се. А И новият център , защо всичко се бави толкова много. Дано стане скоро, за да се радва утиващата си генерация. Атракциите трябва да стават за деца и възрастни, ще има повече ефект.

   Отговор
   • А кога ще пуснат автобус по линията В. Търново, Паскалевец, Горна и Долна Липница оставени села без връзка с областният си град…..?????

 • Мижи да те лажем! Този проект е небъдница, както и новия център в старото военно, за който така си правеше устата кмета и заради който съсипа сума ти инфраструктура там, глътна милиони и се забрави. Сега има още милиони за лапане, а гледката – мух мух мули майко – бясно разширяващ се гробищен парк, а това – Царевец, Арбанаси и тем подобни от новия бетон ще са като картинка “Намери числото 8 между деветките”…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *