229 четения

Приходите в общинската хазна бавно се покачват, спадът заради COVID-19 вече е пресечен

Старата столица се радва на инвестиционна активност – повече строителни разрешения от миналата година

 

НЕГАТИВНАТА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА СПАД НА МЕСТНИТЕ ПРИХОДИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАРАДИ COVID-19 ВЕЧЕ Е ПРЕСЕЧЕНА. Това съобщи пред Общинския съвет на града и цялата общественост лично кметът Даниел Панов. „Предвид ограниченията, действащи по време на извънредното положение, към края на май имаме намаляване на собствените приходи спрямо постъпленията за същия период през 2019 година. Към края на май тази година са събрани 10,6 милиона лева – с около 5,6 милиона лева по-малко спрямо същия период през 2019 година. Добрата новина обаче е, че към днешна дата тази разлика вече е стопена до 3,6 милиона лева“, обясни още той.

Отново бе подчертано, че с въведеното двумесечно удължаване за плащане на такса смет, както и за данък сгради и данък МПС с отстъпка, очакванията са по-слабото изпълнение на данъчните приходи да бъде компенсирано както в този срок, така и през втората половина на годината. Прогнозата се оправдава и от събираемостта през последните три седмици.

„Най-ясна ще е картината в последното тримесечие, когато ще се види трайната тенденция при местните приходи. Това, което зависи от нас – да поддържаме финансовата стабилност, го правим, ограничавайки разходите“, коментира Даниел Панов. Той добави още, че инвестиционни разходи се възлагат само за обекти, за които са осигурени целеви или европейски средства, а тези със собствено финансиране се възлагат само за дейности с неотложен характер.

КМЕТЪТ ПАНОВ ПРЕДСТАВИ И НЕЗАВИСИМО ПРОУЧВАНЕ НА ГОЛЯМА БЪЛГАРСКА МЕДИЯ, НАПРАВЕНО ПО ДАННИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ, според което Община Велико Търново се нарежда на 9-о място от всички български общини по размер на собствените приходи.

„Имаме добра новина за икономическата и инвестиционната активност в старопрестолния град и общината – за периода от януари до началото на юни 2020 г. разрешенията за строеж са 132 срещу 113 за същото време на миналата година. Одобрените преписки са както за индустриално строителство – цехове, халета и други обекти, така и за хотелски комплекси, офис и жилищни сгради. Десетки са издадените разрешения и за еднофамилни къщи в населените места край Велико Търново, което също е положителен знак“, посочи Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново представи също противоепидемичните мерки, прилагани в детските градини и яслите след повторното им отваряне в края на май, както и икономията от културния календар в размер на около 680 000 лева. Вече е налице тенденция за постепенно и все по-силно възстановяване на културния живот и културния туризъм. Положителен знак в тази насока са потвърдените големи фестивали – на историческите възстановки и „Сцена на вековете“ на Царевец.

Заседанието на Общинския съвет се проведе онлайн и всеки можеше да го проследи от компютър или смартфон.

Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!