Коронавирусът не спря стотици да празнуват заедно Еньовден на Самоводската чаршия

Близо час гостите на тържеството минаваха за здраве през венеца, направен от 77 билки

 

МНОЖЕСТВО ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО СПАЗИХА ТРАДИЦИЯТА ДА ОТБЕЛЕЖАТ ПРАЗНИКА НА ЛЯТНОТО СЛЪНЦЕСТОЕНЕ – ЕНЬОВДЕН, НА САМОВОДСКАТА ЧАРШИЯ. Улицата на занаятите бе домакин на тържеството за 17-а поредна година, като и този път бяха проведени характерните обичаи за здраве. Празникът започна с ритуалното опушване с жарава от пет лечебни треви на еньовския венец, изплетен от 77 уханни билки. Желаещите да минат през него бяха толкова много, че отне близо час, докато и последният се промуши. През цялото време звучеше българска народна музика, която още повече приповдигна настроението на присъстващите.

Заради пандемията от коронавирус обаче бе създадена специална организация, предотвратяваща струпването на много хора и осигуряваща дистанция. Бяха предоставени ръкавици, дезинфектант и други лични предпазни средства.

По думите на Полина Паскалева, която за трета година е водеща на тържеството, организирано от общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, не се наблюдава отлив на посетители на празника спрямо други години.

„Хората вярват в билките и се забавляват от сърце. Подготвихме предварително над 200 букета с билки, които много бързо бяха раздадени. Билките са пресни, набрани от традиционния сутрешен еньовденски поход край Велико Търново. Преобладаваха еньовче и бял равнец, които са типични за сезона“, обясни тя.

ГОЛЯМАТА АТРАКЦИЯ НА СЪБИТИЕТО БЕ ЕНЬОВДЕНСКИЯТ ВЕНЕЦ, КОЙТО СПОРЕД ВЯРВАНИЯТА ПОЛУЧАВА МАГИЧЕСКА ЛЕЧЕБНА СИЛА СЛЕД ОПУШВАНЕТО С ПЕТ БИЛКИ. Според преданията, който мине през него, ще бъде здрав през цялата година.

Една от спазилите обичая е Ивелина Стефанова, която е майка на две деца и силно вярва в билколечението. Казва, че лечебните растения са най-добрите лекарства, и предпочита да прави чайове и мехлеми от тях, вместо да купува медикаменти от аптеката.

Деветгодишната Габриела Тинчева от старата столица пък от бебе е водена от родителите си на празника на Самоводската чаршия и не помни да е пропускала минаване през венеца.

„Знам, че този ритуал ни е завещан от нашите далечни предци. Също както приказките, които носят много мъдрост. Наша отговорност е да запазим обичаите“, споделя завършилата наскоро втори клас.

Празникът се свързва с разцвета на природата, вярва се, че това е преломният момент в годината, когато слънцето бавно тръгва към дългия път на зимата, припомниха на тържеството.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Коронавирусът не спря стотици да празнуват заедно Еньовден на Самоводската чаршия

  • 26.06.2020 в 7:41
    Permalink

    Да, и днес нови 3 заразени. Колко ли ще са след седмица?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *