Миньор стана милионер с уникална находка

Миньор стана милионер, след като продаде на държавата два редки скъпоценни камъка – танзанити, съобщи Би Би Си.
Саниниу Лейзър от Танзания получил три милиона и четиристотин хиляди долара от министерството на минното дело за самородните танзанити, които са най-големите, откривани досега в страната. Те са с общо тегло от петнадесет килограма.
„Ще устроя голямо тържество“, обеща щастливият миньор, който е баща на повече от тридесет деца.
Танзанитът е един от най-редките камъни на планетата, който се добива единствено в северната част на Танзания. Според местен геолог залежите от уникалното природно богатство ще се изчерпат в следващите двадесетина години.
Танзанитът се среща в нюанси на синьо, зелено, червено и пурпурно.
Лейзър открил двата камъка с тегло съответно девет килограма и двеста грама и пет килограма и осемстотин грама миналата седмица и ги продал на търг в сряда. Най-големият откриван досега танзанит тежеше три килограма и триста грама.
Президентът на Танзания Джон Магуфули поздравил лично миньора в телефонен разговор за находката. Това е доказателство, че Танзания е богата страна, каза президентът.
Щастливецът Лейзър е на 52 години и има четири съпруги. За да отпразнува късмета си, той ще заколи една от кравите си и ще организира пиршество. Миньорът смята да инвестира част от спечеленото в Шиманджиро, където живее, в североизточния район Маняра. „Искам да построя мол и училище. Искам училището да е близо до дома ми. Наоколо живеят много бедни хора, които не могат да си позволят да изпратят децата си на училище“, каза той. Миньорът признава, че самият той е необразован, но държи децата му да могат да управляват семейния бизнес професионално.
Лейзър твърди, че богатството няма да промени начина му на живот и че смята да продължава да се грижи за своите 2000 крави. Не се притеснява и за сигурността си, след като е станал милионер. „Тук е доста спокойно. Няма да има проблем. Мога да се разхождам сам през нощта и няма да имам проблеми“, уверен е миньорът.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.