2963 четения

10-годишен художник рисува върху предпазни капаци и трафопостове

10-ГОДИШНИЯТ ДАНИСЛАВ ПЪДАРЕВ РИСУВА ВЪРХУ ПРЕДПАЗНИТЕ КАПАЦИ НА МАЗИТЕ В СВОЯ БЛОК. За двата месеца, в които България беше в извънредно положение, малчуганът е успял да превърне в истински произведения на изкуството пет предпазни капака. Готов за рисуване вече е трафопостът, Дани чака само времето да се стабилизира и да спре да вали.

Данислав е възпитаник на СУ „Емилиян Станев“, където тази година е завършил трети клас. Той учи в паралелката по изобразителни изкуства при София Недялкова и Маргарита Рачкова. Освен това посещава и часовете по рисуване в Арт център – Велико Търново, където негов учител е Галя Николова.

„От нашия съсед Румен Мишев тръгна идеята Дани да започне да рисува върху капаците на мазите. Румен му осигури и първите количества акрилни бои. Купи му само пет цвята – бяло, синьо, жълто, червено и черно, които Дани смесва, за да получи и останалите цветове“, разказва майката на талантливия художник Радостина Пъдарева.

Глухарчета, птица, планети, всичките четири сезона, събрани в едно дърво, и пълнолуние с коте са картините, които Дани е успял да нарисува върху пет предпазни капака. Той намерил идеите в интернет, но във всяка от рисунките е вложил и по нещо от себе си. Върху трафопоста, който е почистен от ръждата и рекламите и вече грундиран, малчуганът е решил да нарисува или къща с птици и деца, или пък Ноевия ковчег. „Виж, този трафопост има нещо като покривче, затова идеята за къщичка ми допадна. Но пък и историята за Ной ми харесва. Има достатъчно трафопостове в квартала, където живеем, така че има къде да нарисувам и двете си идеи“, казва Данислав, след това обяснява със съвсем професионални термини как живописва върху ламаринената повърхност на капаците, смесва основните цветове, за да получи лилаво, розово, кафяво…, и да постигне колорита на рисунката, към който се стреми.

„Всичко съм научил в центъра при г-жа Николова, където ходя след училище. Там рисувам най-често пейзажи и натюрморти. Отскоро се опитвам да правя и портрети, но те са ми трудни. Особено ми е трудно, когато трябва да рисувам възрастен човек, сигурно защото има бръчки“, признава 10-годишният художник.

После обяснява, че много би искал и други деца да се включат в това украсяване на грозните повърхности в квартала. „Ако се съберем, много бързо ще рисуваме и ще се забавляваме. Представяш ли си какво ще бъде, ще бъде прекрасно, а ние ще си направим пленер. Но нямам достатъчно бои“, казва Данислав, който преди няколко месеца ходил с родителите си в Трявна и там видял украсени най-различни външно пространства. Останал очарован от гледката и когато чичо му Румен му предложил да рисува върху капаците и трафопостовете, той се съгласил, без да се замисли.

„Всички трафопостове около нас са грозни. Ръждясали са, надраскани са, олепени са с накъсани от вятъра и времето всякакви обяви. Съпругът ми и съседът ни Румен няколко дни почистваха и грундираха само един трафопост, за да го подготвят Дани да рисува. Минават хора, гледат как малкият рисува, ръкопляскат му, поздравяват го, но никой от тях не каза – аз ще ти помогна с почистването на някое пространство, ела и рисувай“, признава майката на Данислав – Радостина.

„АЗ РИСУВАМ ОТ МНОГО МАЛЪК, ОЩЕ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА. РОДЕН СЪМ ДА РИСУВАМ. И искам някой ден да стана учител по рисуване и да си имам школа като тази на Галя Николова“, казва Дани, когато става дума за мечтите му. После става ясно, че той е наследил таланта от майка си, от нейния баща и от неговия баща.

„Когато Данислав поиска да го запишем в паралелката по рисуване в СУ „Емилиян Станев“, бях сигурна, че ще го подкрепя в това му желание. Самата аз рисувах, когато бях малка, но мен не ме подбутнаха да се занимавам с изкуство и аз зарязах рисуването, макар че и баща ми, и дядо ми рисуваха добре. И аз съм възпитаник на училище „Емилиян Станев“ и си спомням, че в първи клас се колебаех какво искам, после същото беше и в 8 клас. Но и тогава не посмях да избера рисуването. Но когато Дани беше в детската градина и ми казаха, че в него има нещо и аз трябва да му помогна да го развие, си казах, че докато иска да рисува, ще го подкрепям“, разказва Радостина.

Освен върху външните предпазни капаци Данислав рисува най-често върху платно. Доскоро използвал само картон, но преди време майка му му вземала първото платно и след като направил първата си рисунка на него, Дани отсякъл, че повече не иска и да чува за картона. „Не знам как да ти обясня защо ми харесва повече от картона, но усещането е различно. По друг начин се движи четката, а и за ръката е някак по-приятно“, казва Данислав и признава, че никак не си пада по спорта, но всяка свободна минута посвещава на рисуването.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка авторката

Един коментар за “10-годишен художник рисува върху предпазни капаци и трафопостове

  • 26.06.2020 в 14:04
    Permalink

    Много талантливо дете. Красиви и преобразяват сивите блокове.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!