57 четения

Фитнесът, колоезденето и футболът са най-практикуваните спортове у нас, младежите между 14 и 17 години тренират най-много

81% от младите българи на възраст между 14 и 17 години спортуват най-активно, показва национално проучване на „Тренд“, проведено по поръчка на Министерството на младежта и спорта.

Изследването е представително за населението на България във възрастова категория 5 + чрез метода пряко полустандартизирано интервю. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14 +. В това число родители на деца между 5 и 13 години. Изследването е извършено между 16 и 19 юни 2020 година.

Според актуалните данни 57% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват. Момчетата спортуват повече от момичетата – 63% на 52%.

47% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% – повече от три пъти седмично.

Футболът е практикуван с най-голям дял от децата – 24%. 14 на 100 от родителите посочват, че детето им практикува колоездене, а 10% – плуване. Очертава се голямо разнообразие от видове спорт, които се практикуват от децата на възраст между 5 и 13 години. При неспортуващите деца водеща причина според родителите е, че детето им е малко.

29% от българите на възраст над 14 години посочват, че спортуват. С нарастването на възрастта процентът на спортуващите българи намалява.

Фитнесът е най-практикуваният спорт – 33%. Хората на възраст 18 – 29 г. и 30 – 35 г. най-често практикуват фитнес. Сред най-предпочитаните се отличават спортове като колоездене и футбол. Практикуването на спорт два или три пъти седмично е най-честият отговор – съответно с дялове от по 30%. 19% спортуват един път седмично, а същият дял – повече от три пъти седмично. Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито.

В селата най-голям дял спортуват на открито, като анкетираните посочват, че в голяма степен това се дължи на липсата на спортни обекти в тези места.

13% от спортуващите са членове на спортен клуб, в който практикуват спорт.

44% от хората посочват, че в населеното място, в което спортуват, има добра спортна инфраструктура, а 35% са на обратното мнение. В областните градове най-голям дял – 60%, са на мнение, че има добра спортна инфраструктура, а едва 22% са на противоположното мнение.

Българите, които не спортуват, посочват три основни причини за това: липса на време – 46%, липса на мотивация – 36%, и здравословното им състояние – 23%.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *