143 години от освобождението на първия български град отбелязаха в Свищов

На празничния 27 юни тържествата в Свищов започнаха в църквата „Света Троица“, където в 10.00 часа бе отслужен благодарствен молебен по повод 143 години от освобождението на Свищов. Отец Михаил благослови всички присъстващи и каза: „В тия времена на болести, дано Бог се смили над всички нас и те преминат по-бързо. Ние всеки ден се молим и, слава на Бога, нашата община, както виждаме, е защитена“.

След молебена тържественият ден продължи на Братската могила в местността „Паметниците“, където от 11.00 часа бе отслужена заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война (1877-1878) и бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите воини при Свищов за освобождението и независимостта на България.

Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и народните представители Станислава Стоянова и Милен Михов. В края на своето слово кметът на Свищов каза: „Тук признателните поколения идваме, за да изразим своята почит и уважение към загиналите герои. Да ги помним! – това е единствената отплата, на която сме способни и която им дължим. Поклон пред тяхното безсмъртно дело!“.

 

По повод празника поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България, председателя на Народното събрание, министър-председателя на Република България, народните представители от парламентарната група на ПП ГЕРБ, Националното сдружение на общините в Република България, консула на Русия в град Русе, Синдиката на българските учители, кметове на общини и кметства в България.

Поради спазване на противоепидемичните мерки програмата за празника на града се проведе без традиционното тържествено участие на 55-и инженерен полк – гр. Белене, и духовия оркестър към полка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *