45100 четения

Абитуриентките на Царевец с бални рокли, но боси или с маратонки

11 деца от СУ „Владимир Комаров“ не минаха по червения килим заради липса на средства

БОСИ СЕ КАЧИХА НА ЦАРЕВЕЦ АБИТУРИЕНТКИТЕ, КОИТО ТРЪГНАХА НА БАЛА СИ БЕЗ МАРАТОНКИ КАТО РЕЗЕРВНИ ОБУВКИ. Каменната настилка на крепостта, макар и покрита с тартан, превърна в истинско приключение изкачването до Пирамидата, където беше подредена сцената за тържеството на зрелостниците.

„Вече нищо не може да ни се опре!“, „Кога друг път ще се кача с токчета на Царевец!“, „Догодина ще превзема Шипка с балните си обувки“, шегуваха се момичетата, които още преди да стигнат до първата порта на крепостта, вече носеха същите тези бални обувки в ръце.

А на първата порта боляри очакваха младите хора, за да ги съпроводят до специално подготвената за тях площадка и да ги представят на царя и царицата.

Зрелостниците от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ и от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ минаха първи по червения килим в петък вечерта. В събота своя царствен празник преживяха възпитаниците на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, на СУ „Емилиян Станев“, Професионалната гимназия по моден дизайн и колежа „Аркус“. В неделя по червения килим минаха и учениците на Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов“, СУ „Вела Благоева“, Старопрестолната гимназия по икономика, Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „А. Попов“ и Спортното училище.

Общо 785 са абитуриентите на община Велико Търново тази година. Най-големи са випуските на двете профилирани гимназии – Природо-математическата, която изпрати 151 дванадесетокласници, и Езикова гимназия – със 143-ма зрелостници. Най-малък випуск има Хуманитарна гимназия – 10 момичета.

50 зрелостници получиха ленти „Отличник“. Най-много са отличниците от Природо-математическата гимназия – 25. От това училище е и носителят на наградата „24 май“ – Злата Кула. Тя получи отличието си тържествено в събота вечерта, когато беше балът на нейното училище. Подгласничката й – Бояна Узунова, която беше другият претендент за наградата на Община Велико Търново „24 май“, беше отличена с грамота, книга и лента „Отличник“ от зам.-кмета на общината проф. Георги Камарашев. За всички зрелостници имаше тубус с хрисовул за спомен от празничния им ден.

И В ТРИТЕ ПРАЗНИЧНИ ВЕЧЕРИ ЗАЕДНО С АБИТУРИЕНТИТЕ БЯХА малките музиканти от прочутия „Джуниър бенд“ и маестро Йордан Цветанов. Оркестърът на СУ „Емилиян Станев“ изпрати трима зрелостници. Това са Йорданка Колева, която свири на флейта, саксофонистът Гален Николов и Ралица Ницова – на барабаните. И тримата са в оркестъра от шест години. Двама от тях са избрали да се занимават с музика. Гален е решил да кандидатства в Консерваторията със саксофон, а Ралица иска да учи тонрежисура в Нов български университет.

ПО ФИНАНСОВИ ПРИЧИНИ ПО ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ НЕ МИНАХА САМО ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ НА СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“. 11-те абитуриенти, които завършват това училище, заедно са решили да пропуснат не само тържеството на Царевец, но и бала си въобще, защото са нямали с какво да финансират последната си вечер в училище.

„Изключително ми е тъжно заради това, защото и нашите ученици, като всички останали, заслужаваха своя бал. Но трима от дванадесетокласниците са без родители, повече от половината от тези 11 момичета и момчета вече работят, но пак не успяха да съберат пари и да си платят празника“, признава директорът на училището Янаки Лазаров. И допълва, че във випуска има едно дете със специални образователни потребности, което учи в изнесената паралелка. „Това са деца, с които се работи по индивидуални учебни планове в Център за специална образователна подкрепа. Разбрах, че този абитуриент е поискал да мине по червения килим и се надявам да го е направил. Съжалявам, че не можа да празнува със съучениците си, но те сами решиха да не празнуват“, каза още Янаки Лазаров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

сн. Авторката

Ростислав Грънчаров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *