3551 четения

COVID-19 атакува с нова сила – шестима болни в областта за два дни

Заразеният общинар в Г. Оряховица предал вируса на двама засега

 

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В РЕГИОНА РЯЗКО СЕ УВЕЛИЧИ ЗА ТРИ ДНИ. Случаите в областта вече са 41, след като в петък и в неделя бяха диагностицирани по трима инфектирани пациенти.

Сред новите констатирани с коронавирус са две момичета на 13 и 19 години от Горна Оряховица. Те са в добро общо състояние, не проявяват симптоми и затова не се наложило да бъдат хоспитализирани. Ясна е епидемиологичната им пътека – заразени са от 46-годишния общински служител в железничарския град, който е и хореограф в местен ансамбъл, където двете девойки тренират народни танци.

Освен тях с положителна проба за COVID-19 е мъж от община Лясковец. Той от своя страна инфектирал друг пациент, който е на 20 години. В списъка с новозаболелите попадат още две жени на 23 и 67 години. Последните трима също са без сериозна симптоматика, поради което остават под домашно лечение.

Така към момента в болница са общо четирима жители на региона – 38-годишна жена от Пчелище, настанена в УМБАЛ „Св. Анна“ – София, 46-годишен мъж от Горна Оряховица и 71-годишен мъж в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и 52-годишен мъж от Велико Търново в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

В края на миналата седмица при губернатора проф. Любомира Попова заседава Областният кризисен щаб за борба с коронавируса. По време на срещата между ръководители на компетентните институции стана ясно, че КЪМ 26 ЮНИ В РЕГИОНА СА ИЗВЪРШЕНИ ОБЩО 2826 ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ПОТВЪРЖДАВАНЕ ИЛИ ОТХВЪРЛЯНЕ НА ДИАГНОЗАТА COVID-19. В тази бройка са включени направени бързи и PCR тестове, съответно 1383 и 1443.

В съответствие с дадените насоки от здравното министерство по ограничаване на заразата са изследвани 1194 лица – персонал и домуващи в специализирани институции за социални услуги в областта. Не е установена нито една положителна проба, а изследванията продължават.

По думите на шефката на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева, през май с бързи тестове за COVID-19 са изследвани 81 лица от структурите на МВР в областта, които са на първа линия по овладяването на епидемичната обстановка за заболяването. Също както тестваните от социалните услуги и при униформените не са установени заболели.

„Към 26 юли 1,22% от населението на област Велико Търново е изследвано за новия коронавирус, като резултатът се доближава до този за страната – 1,84%.“, съобщи тя.

Директорката на местното здравно ведомство информира, че е постъпил сигнал от Националния оперативен щаб относно предстоящия в периода 11 – 13 юли традиционен ежегоден Петропавловски панаир в стражишкото село Камен. Членовете на областния щаб, позовавайки се на удължената епидемиологична обстановка до 15 юли, отправиха препоръка към местната власт в Стражица за отмяната на събитието, тъй като на него се събират хора от цялата страна.

СЛУЖИТЕЛИ НА РЗИ, ПОДПОМОГНАТИ ОТ УНИФОРМЕНИ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА, СА ИЗВЪРШИЛИ 18 СЪВМЕСТНИ ПРОВЕРКИ В ОБЩИНАТА, тъй като в нея е отчетен най-голям ръст на инфектирани. Инспектирани са заведения, в които зрелостниците отпразнуваха абитуриентските си балове през уикенда, спортни зали, читалището, автобуси и други обекти. Не са установени неспазвания на противоепидемичните мерки.

Междувременно лабораторно потвърдените случаи на коронавирус у нас достигнаха 4625.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *