Горещи новиниЛясковецОбщини

За пръв път официалният празник на Лясковец без тържествени събития

За пръв път от 25 години, откакто се чества, официалният празник на Лясковец премина без тържествени събития. На Петровден християнската църква почита паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел. Денят е избран за празник на града във връзка с храмовия празник на лясковския манастир „Св. св. Петър и Павел”, както и с традиционния фолклорен събор, провеждан по това време в околностите на манастира, и е определен с решение на общинския съвет от 1995-а.

Заради извънредната епидемична обстановка тази година на централния площад нямаше церемонии и забавления за жителите. Наложените мерки за безопасност не дадоха възможност да се състоят и тържествата, подготвяни за честването на кръглата годишнина, свързана с историята на града – 140 години от обявяването му за град. На 15 март 1880 година с решение на Княжеската канцелария в свободна България селището Лясковец се провъзгласява за град.

Все пак празникът бе отбелязан в Петропавловския манастир, където тържествена света литургия отслужи лично Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий.

На службата, която владиката направи за здравето и благоденствието на всички жители на града и общината, присъстваха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и служители на ръководни длъжности от общинската администрация, както и директорът на лясковската гимназия. В двора на обителта присъстващите палеха свещички и спазваха стриктно социална дистанция и всички останали противоепидемични мерки.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *