842 четения

Шест вида защитени птици напът да загинат, ако се източи язовир

В Павел бранят от държавата неми лебеди, чапли и водни бикове

 

В ПАВЕЛ ИСКАТ ДА СЕ ИЗТОЧВА ЯЗОВИРЪТ В СЕЛОТО, за да му се прави ремонт. Подписката от 100 души е инициирана и събрана от земеделския производител и местен жител Димитринка Ангелова, а сигналът е пратен до общината в Полски Тръмбеш на 26 юни. Нито общината, нито кметството в Павел обаче са били известени за ремонта, възложен на фирма от държавата, защото водоемът е неин. След първия сигнал на Ангелова до РИОСВ преди около две седмици ремонтът е спрян временно до 15 юли – края на размножителния период на гнездящите птици.

Във водоема има 6 вида защитени птици, сред които двойка неми лебеди, които пък си имат шест малки. Освен тях в язовир Павел 1 има още червена чапла, белобуза рибарка, голям гмурец, зеленокрака водна кокошка и малък воден бик. Ако все пак започне източване на язовира след 15 юли, никой не е казал на природозащитниците какво ще стане с лебедите и другите птици.

„…За нас е крайно неприемливо източване в разрез със закона за биологичното разнообразие. Според него се забранява преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция. След посочената от РИОСВ дата малките на лебедите и другите защитени птици няма да са достатъчно големи, за да останат без вода. Освен това лебедите, които от четири години са си немерили дом при нас и са атракция, повече няма да се върнат тук…“, заяви пред в. „Борба“ Димитринка Ангелова.

ТЯ АЛАРМИРА ОЩЕ, ЧЕ ПРИ ИЗТОЧВАНЕ ЩЕ ИМА ХУБАВ НОВ КРАН И… празен язовир! Водоемът е плитък, като най-дълбоката му част била 2 метра. Представлява част от водния баланс на селото и го поддържа, а ако бъде източен, едва ли ще се напълни години, защото към него нямало силен приток на вода. Освен това той бил зарибен от рибарите на селото и околните села, за да стане красиво място за отдих и риболов.

Лебедите и другите птици се снимат трудно, защото се крият в папура, но специално за илюстрация местеният фотограф Игнат Игнатов си е направил труда да ги издебне и заснеме.

 

РИОСВ: „Нека хората не се боят за лебедите!“

 

„…Няма да се източва целият язовир, има проект за втора дига. Срокът до 15 юли в нашето предписание бе препоръчителен, но и след това източване няма да има. Има технически проект за въпросния ремонт, а язовирът е потенциално опасен. Но нека хората не се боят за защитените птици“…, увери директорът на РИОСВ във Велико Търново Елена Стефанова, потърсена за коментар.

Нели СУКОВА

Сн. авторката и Игнат Игнатов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!