296 четения

Ученическият гвардейски отряд започна военна подготовка в НВУ

В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ” ЗАПОЧНА КУРС „ПОДГОТОВКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО ОТБРАНАТА НА СТРАНАТА И ДЕЙСТВИЯ ПРИ КРИЗИ”. В него участват 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Петър Берон” във Велико Търново, които са и членовете на Девети Етърски ученически гвардейски отряд.

Обучението се провежда от преподаватели и инструктори от НВУ „Васил Левски”. В продължение на пет дни участниците в курса ще усвояват знания и военни умения, които са част от учебния процес на курсантите във Военния университет. Разпределението на времето, битовото устройване и режимът на курсистите са също като на курсантите. Денят на курсистите започва с физзарядка, следва закуска и начало на учебните занятия.
Основните учебни дисциплини, които са заложени в учебната програма, са изучаването на устава за войсковата служба на въоръжените сили, строева, огнева, военно-инженерна подготовка, ядрена, химическа, биологична защита и екология, военно-медицинска подготовка, военна топография, тактическа и физическа подготовка, оцеляване и военно-лидерска подготовка.
В първия ден след посрещането им в университета, обличането на военна униформа и преминаване на инструктаж за мерките за безопасност курсистите посетиха музея и храма „Свети Седмочисленици” на НВУ. Курсът ще приключи в петък, когато на успешно преминалите обучението ще бъдат връчени свидетелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *