4723 четения

От РЗИ – В. Търново, обявиха: 37 учители и ученици са под карантина, 125 били контактни със зрелостника, заразен с COVID-19

„В МОМЕНТА ПРОУЧВАМЕ КОЙ И С КАКВО Е НАРУШИЛ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ. СТАВА ВЪПРОС ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ДИСТАНЦИЯ И ДИСЦИПЛИНА, но това е нещо, което не може да бъде обхванато от проверки, а е проблем на обществото“, коментира по време на брифинг д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция в старата столица, създалата се тревожна ситуация за потенциално огнище на коронавирус във Велико Търново заради установен болен от COVID-19 абитуриент.

Тя заяви, че са обхванали с проучване общо 125 контактни на зрелостника лица, които са присъствали на тържеството по дипломирането. От тях обаче само 37 са карантинирани за 14 дни. Това са 11 учители от Американския колеж „Аркус“, 7 абитуриенти и 19 души от персонала на заведенията, в които са празнували. Общо 10 от всички са проявили симптоми на болестта и затова са им взети секрети за лабораторно изследване.

„На някои от контактните вече са взети проби, а на останалите предстои също да се вземат. Очакваме поетапно и резултатите. Действията ни са под ръководството на здравното министерство и главния държавен здравен инспектор“, уточни д-р Недева.

ПО ДУМИТЕ Й, ПРЕДИ САМИТЕ БАЛОВЕ ОТ ВЕДОМСТВОТО СА ИЗВЪРШИЛИ 82 ПРОВЕРКИ НА ЗАВЕДЕНИЯТА, В КОИТО ПРЕДСТОЕЛИ ТЪРЖЕСТВАТА на абитуриентите. Не са установени нарушения – на входа е имало дезинфектант, персоналът е бил с маски и т. н.

„Никой не може да накара младите хора да спазват дистанция, да не се прегръщат и да не се радват на завършването си. В нощните клубове съществува опасност от зараза и посетителите влизат на своя отговорност“, допълни тя.

Областният управител проф. Любомира Попова успокои, че няма място за паника. Губернаторът сподели, че Областният кризисен щаб, РЗИ и всички отговорни институции са работили на пълни обороти през изминалите две денонощия, за да снижат напрежението сред населението и да обхванат с проучване всички контактни лица.

„Вирусът, с който се срещаме, е непознат както за България, така и за целия свят. Апелирам хората да проявяват отговорно поведение и да спазват противоепидемичните мерки“, призова проф. Попова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *