Ето защо спим най-добре във вторник вечерта

Хората имат най-здрав сън във вторник през нощта, установиха учени. Причина за това се оказал отшумяващият ефект на алкохола, тежката храна и развлеченията, характерни за почивните дни, пише „Дейли мейл”

Сънят през нощта във вторник не е най-дългият, но е най-възстановяващият, показа анализ на данни за пулса на 5000 души, направен по поръчка на компанията „Оптима-лайф”. Те са проследявани многократно през три последователни дни в продължение на десет години, като са давали също информация колко стресирани се чувстват и кога си лягат и се будят.

Както може да се очаква, и мъжете, и жените спят най-дълго през уикенда – с почти един час повече, отколкото през работните дни. Този сън обаче е с по-ниско качество, като има много по-малък възстановяващ ефект, характеризиращ се с понижаване на кръвното налягане, нивото на хормоните на стреса, както и с промяна в начина, по който тупти сърцето.

При стрес сърдечният пулс е на редовни интервали. В спокойно състояние сърцето редува бърз и бавен ритъм.

Само 48 процента от съня в събота през нощта и 48,7 процента в петък връща силите на мозъка и тялото в сравнение с 55,1 процента във вторник. В понеделник хората също си почиват добре – 54,6 процента от съня ободрява.

„Има голяма разлика между почивка и възстановяване на силите”, твърди Саймън Шепърд от компанията „Оптима-лайф”, която е дистрибутор на сърдечни монитори.

„Хората си почиват по-дълго през уикенда, но след забавленията телата им не се възстановяват толкова добре”, допълва експертът.

Данните показват, че жените спят по-дълго – средно 8 часа и 34 минути на нощ, а мъжете спят с 11 минути по-малко от жените, но за сметка на това по-дълбоко. Възстановяващ ефект обаче има само 49% от съня на дамите, срещу 54,5% при господата.

Когато жените са стресирани, това се отразява на съня им. Те обикновено се напрягат повече, защото трябва да съчетават работа и майчинство. Месечният хормонален цикъл също се отразява на съня.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *